Isoleren met vlaswol

Isoleren met vlaswol

Oorsprong vlaswol isolatie

Vlaswol wordt gemaakt van korte vlasvezels die gebonden worden en daarna door toevoeging van ammoniumfosfaat en/of boriumzouten brandvertragend en schimmelbestendig gemaakt. De vezels die gebruikt worden zijn een restproduct van de vlasplant die verwerkt wordt tot linnen, lijnzaadolie, vlasvezelplaat en vlasvezelisolatie. Niets van de plant gaat verloren en in de afvalfase kan de isolatie eenvoudig gerecycleerd worden.

Uitvoeringen vlaswol

De vlasvezelisolatie wordt geleverd in zowel dekens als platen en is eenvoudig te plaatsen door de doe-het-zelver. Door de sterke vezels hebben de isolatie platen een goede stijfheid. Oneffenheden worden eenvoudig opgevangen. De platen sluiten onderling optimaal aan door de in elkaar grijpende vezels.

Toepassingen isoleren met vlaswol

Wordt gebruikt als thermische en akoestische isolatie van hellende daken, onder planken vloeren, in plafonds en binnenmuren en in de spouw. Dampopen bouwen is de nieuwe trend in ecologisch bouwen met een natuurlijke vocht- en temperatuurhuishouding om de relatieve luchtvochtigheid in de constructie te reguleren, zonder dat de isolerende werking achteruit gaat. Aan de koude zijde blijft de constructie damp-open en aan de warme zijde wordt een dampremmende laag aangebracht.

Gezondheids- en milieueigenschappen

Geen irritaties tijdens en na het aanbrengen; herbruikbaar en een zeer hoge warmteopslagcapaciteit: dit zorgt voor een aangenaam zomerklimaat in de woning en een goede isolatie in de winter. Verder is het ook optimaal vochtregulerend vanwege de natuurlijke vezels. De vezels absorberen van nature het vocht als binnen een hoge relatieve luchtvochtigheid is en laten het los bij een lage relatieve luchtvochtigheid. Hoge akoestische isolatiewaarde. Het vlas is met natuurlijke brandvertragende middelen behandeld.

Isolatie-eigenschappen vlaswolisolatie

  • Lambda waarde: 0.038 – 0.040 W/mK
  • Warmteopslagcapaciteit c: 1.550 – 1.600 J/kgK
  • Volumamassa: 20 – 30 kg/m³
  • Diffusieweerstand : 1 – 2
  • Brandklasse: B – C, S2, d0
  • Vormvastheid: 14.7 kPA

Merken en richtprijzen

  • IsoVlas (Nederland): www.isovlas.nl
  • Isolina (Finland): www.isolina.com
  • Richtprijzen platen 1200 x 600 (Rd > 3.00 m²K/W) : 19.95€/m²
  • Deze richtprijs is voor kleine hoeveelheden en BTW inclusief.

Isoleren met Vlaswol: Duurzaamheid en Comfort voor Jouw Huis

Welkom bij dit uitgebreide artikel over isoleren met vlaswol! Als jij op zoek bent naar een milieuvriendelijke en comfortabele manier om je huis te isoleren, dan ben je hier aan het juiste adres. In dit artikel gaan we dieper in op de voordelen van isoleren met vlaswol, hoe het werkt, en waarom het een uitstekende keuze is voor jouw isolatiebehoeften. Laten we meteen van start gaan!

1. Wat is Vlaswol?

Vlaswol is een natuurlijk isolatiemateriaal dat wordt gemaakt van de stengels van vlasplanten. Deze planten worden al eeuwenlang geteeld vanwege hun vezels, die worden gebruikt om hoogwaardige stoffen te maken. Vlas staat bekend om zijn duurzaamheid en milieuvriendelijkheid, en tegenwoordig wordt het steeds vaker gebruikt als isolatiemateriaal in huizen.

Het proces van het maken van vlaswol is relatief eenvoudig. Nadat de vlasplanten zijn geoogst, worden de vezels gescheiden van de rest van de plant. Vervolgens worden de vezels gereinigd, gekamd en tot matten of rollen gevormd, klaar voor gebruik in de isolatie-industrie.

2. Voordelen van Isoleren met Vlaswol

Als je denkt aan het isoleren van je huis, zijn er tal van opties beschikbaar, maar vlaswol biedt enkele unieke voordelen die het een geweldige keuze maken:

a. Duurzaam en Milieuvriendelijk

Een van de belangrijkste voordelen van isoleren met vlaswol is de duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. Vlas is een natuurlijke hernieuwbare grondstof die geen schadelijke chemicaliën of schadelijke stoffen bevat. Het productieproces heeft een veel lagere ecologische voetafdruk in vergelijking met traditionele isolatiematerialen.

Als je begaan bent met het milieu en op zoek bent naar manieren om je ecologische impact te verminderen, dan is isoleren met vlaswol een uitstekende keuze. Het draagt bij aan een groenere toekomst en helpt de belasting van het milieu te verminderen.

b. Uitstekende Isolerende Eigenschappen

Vlaswol staat bekend om zijn uitstekende isolerende eigenschappen. Het kan zowel warmte als geluid effectief absorberen en vasthouden, waardoor jouw huis koeler blijft in de zomer en warmer in de winter. Dit resulteert niet alleen in een aangename leefomgeving, maar het kan ook helpen om energie te besparen, wat zich vertaalt in lagere energierekeningen.

c. Ademend en Vochtregulerend

Een ander voordeel van vlaswol als isolatiemateriaal is dat het ademend is en vochtregulerende eigenschappen heeft. Dit betekent dat het vocht kan opnemen en weer afgeven, waardoor vochtproblemen en schimmelvorming worden voorkomen. Hierdoor blijft de luchtkwaliteit in jouw huis gezond en comfortabel.

d. Eenvoudige Installatie

Isoleren met vlaswol is ook vrij eenvoudig en gemakkelijk. De matten of rollen kunnen eenvoudig tussen de houten balken of in de muurholtes worden geplaatst. Het materiaal is flexibel en kan worden bijgesneden om perfect in de ruimte te passen. Als je handig bent, kun je het zelf doen, maar het is altijd aan te raden om een professional in te schakelen voor de beste resultaten.

3. Isoleren met Vlaswol: Waar te Gebruiken?

Vlaswol kan op verschillende plaatsen in jouw huis worden gebruikt om maximale isolatievoordelen te behalen. Hier zijn enkele belangrijke gebieden waar isoleren met vlaswol een groot verschil kan maken:

a. Dakisolatie

Het isoleren van je dak met vlaswol is een slimme zet. Een goed geïsoleerd dak voorkomt dat warmte ontsnapt, waardoor je energie bespaart en je huis comfortabel blijft. Vlaswol kan eenvoudig tussen de dakspanten worden geplaatst en helpt om temperatuurschommelingen te minimaliseren.

b. Muurisolatie

Het isoleren van jouw muren met vlaswol is een effectieve manier om je huis warm te houden in de winter en koel in de zomer. Vlaswol kan in de muurholtes worden geplaatst om warmteverlies te verminderen en om een gelijkmatige temperatuur in huis te behouden.

c. Vloerisolatie

Vloerisolatie met vlaswol kan helpen om koude lucht vanuit de kruipruimte te blokkeren, wat een positief effect heeft op de algehele temperatuurregulering in huis. Je voeten zullen warm blijven, en je hoeft je geen zorgen te maken over tochtige vloeren.

d. Geluidsisolatie

Naast thermische isolatie biedt vlaswol ook uitstekende geluidsisolerende eigenschappen. Het kan geluidsgolven absorberen en dempen, waardoor het een ideale keuze is voor kamers waar stilte en privacy gewenst zijn, zoals kantoren, slaapkamers en studieruimtes.

4. Isoleren met Vlaswol: Enkele Tips

Als je van plan bent om zelf vlaswolisolatie toe te passen, volgen hier enkele handige tips om ervoor te zorgen dat je het beste resultaat behaalt:

a. Draag Beschermende Kleding en Masker

Bij het hanteren van vlaswol is het belangrijk om beschermende kleding, handschoenen en een masker te dragen om irritatie aan de huid, ogen en luchtwegen te voorkomen.

b. Zorg voor een Juiste Dikte

Het is essentieel om de juiste dikte van vlaswolisolatie te kiezen voor het specifieke gebied dat je wilt isoleren. Een goede dikte zorgt voor optimale isolatieprestaties. Raadpleeg de productinformatie en vraag advies aan een professional om te bepalen welke dikte het meest geschikt is voor jouw isolatiebehoeften.

c. Sluit Kieren en Naden

Zorg ervoor dat je eventuele kieren en naden in de isolatie goed afsluit. Hierdoor voorkom je dat er warmte kan ontsnappen en dat er tocht ontstaat. Een goede afdichting zorgt voor een betere isolatie en draagt bij aan een comfortabeler en energiezuiniger huis.

d. Laat het Over aan de Professionals

Als je twijfels hebt over het installatieproces of als je gewoonweg geen ervaring hebt met isoleren, aarzel dan niet om een professionele isolatie-expert in te schakelen. Zij hebben de kennis, ervaring en juiste gereedschappen om de klus op de juiste manier te klaren.

5. Vlaswol en Jouw Comfortabele Thuis

Isoleren met vlaswol biedt veel meer dan alleen een aangename temperatuur in jouw huis. Het draagt bij aan een beter leefklimaat en comfort op verschillende manieren:

a. Gezond Wonen

Vlaswolisolatie draagt bij aan een gezonder binnenklimaat. Het materiaal is natuurlijk en bevat geen schadelijke chemicaliën, waardoor je en je gezin kunnen genieten van een gezonde woonomgeving. Het minimaliseert ook het risico op allergieën en ademhalingsproblemen, omdat het geen stof of vezels verspreidt.

b. Geluidsdemping

Naast het isoleren van warmte, kan vlaswol ook geluidsgolven absorberen en dempen. Hierdoor wordt geluidsoverlast van buitenaf geminimaliseerd, wat resulteert in een rustiger en meer ontspannen leefomgeving.

c. Verhoogde Woningwaarde

Het isoleren van jouw huis met milieuvriendelijke materialen zoals vlaswol kan de waarde van jouw woning verhogen. Potentiële kopers zijn steeds meer geïnteresseerd in duurzame en energiezuinige woningen, wat jouw huis aantrekkelijker maakt op de vastgoedmarkt.

d. Energiebesparing

Doordat vlaswol goed isoleert, zul je merken dat jouw energierekeningen kunnen worden verlaagd. Je hebt minder behoefte aan verwarming en koeling, waardoor je geld bespaart op de lange termijn en ook nog eens een positieve bijdrage levert aan het milieu.

In dit artikel hebben we een uitgebreid overzicht gegeven van isoleren met vlaswol en waarom het een uitstekende keuze is voor het isoleren van jouw huis. Van de duurzaamheid en milieuvriendelijkheid tot de uitstekende isolerende eigenschappen en het comfort dat het biedt, vlaswol heeft veel voordelen te bieden.

Als je op zoek bent naar een isolatiemateriaal dat niet alleen goed is voor jouw huis, maar ook voor het milieu, dan is vlaswol zeker het overwegen waard. Met zijn ademende en vochtregulerende eigenschappen en geluidsisolerende kenmerken, draagt het bij aan een gezondere en comfortabelere leefomgeving.

Onthoud dat het belangrijk is om de juiste dikte en installatiemethode te kiezen om optimale resultaten te behalen. Als je twijfelt, aarzel dan niet om professionele hulp in te schakelen.

Isoleren met vlaswol is een investering in jouw huis, comfort en het milieu. Dus waar wacht je nog op? Kies voor vlaswol en geniet van een duurzaam en comfortabel huis dat helemaal bij jou past!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.