Isoleren met vlaswol

Isoleren met vlaswol

Oorsprong vlaswol isolatie

Vlaswol wordt gemaakt van korte vlasvezels die gebonden worden en daarna door toevoeging van ammoniumfosfaat en/of boriumzouten brandvertragend en schimmelbestendig gemaakt. De vezels die gebruikt worden zijn een restproduct van de vlasplant die verwerkt wordt tot linnen, lijnzaadolie, vlasvezelplaat en vlasvezelisolatie. Niets van de plant gaat verloren en in de afvalfase kan de isolatie eenvoudig gerecycleerd worden.

Uitvoeringen vlaswol

De vlasvezelisolatie wordt geleverd in zowel dekens als platen en is eenvoudig te plaatsen door de doe-het-zelver. Door de sterke vezels hebben de isolatie platen een goede stijfheid. Oneffenheden worden eenvoudig opgevangen. De platen sluiten onderling optimaal aan door de in elkaar grijpende vezels.

Toepassingen isoleren met vlaswol

Wordt gebruikt als thermische en akoestische isolatie van hellende daken, onder planken vloeren, in plafonds en binnenmuren en in de spouw. Dampopen bouwen is de nieuwe trend in ecologisch bouwen met een natuurlijke vocht- en temperatuurhuishouding om de relatieve luchtvochtigheid in de constructie te reguleren, zonder dat de isolerende werking achteruit gaat. Aan de koude zijde blijft de constructie damp-open en aan de warme zijde wordt een dampremmende laag aangebracht.

Gezondheids- en milieueigenschappen

Geen irritaties tijdens en na het aanbrengen; herbruikbaar en een zeer hoge warmteopslagcapaciteit: dit zorgt voor een aangenaam zomerklimaat in de woning en een goede isolatie in de winter. Verder is het ook optimaal vochtregulerend vanwege de natuurlijke vezels. De vezels absorberen van nature het vocht als binnen een hoge relatieve luchtvochtigheid is en laten het los bij een lage relatieve luchtvochtigheid. Hoge akoestische isolatiewaarde. Het vlas is met natuurlijke brandvertragende middelen behandeld.

Isolatie-eigenschappen vlaswolisolatie

  • Lambda waarde: 0.038 – 0.040 W/mK
  • Warmteopslagcapaciteit c: 1.550 – 1.600 J/kgK
  • Volumamassa: 20 – 30 kg/m³
  • Diffusieweerstand : 1 – 2
  • Brandklasse: B – C, S2, d0
  • Vormvastheid: 14.7 kPA

Merken en richtprijzen

  • IsoVlas (Nederland): www.isovlas.nl
  • Isolina (Finland): www.isolina.com
  • Richtprijzen platen 1200 x 600 (Rd > 3.00 m²K/W) : 19.95€/m²
  • Deze richtprijs is voor kleine hoeveelheden en BTW inclusief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.