Oorsprong
Cellenglas, ook schuimglas of foamglas genoemd, wordt van oud glas of glasgrondstoffen zoals kwartszand en veldspaat gemaakt. Aan het bij ongeveer 1000°C gesmolten glas wordt koolstof toegevoegd. Het gevormde CO2 laat de glasmassa opschuimen en verder ontstaat er zwavelwaterstof – daarom dat het materiaal riekt naar rotte eieren als je erover wrijft.
Uitvoeringen cellenglas
Het materiaal is te verkrijgen in plaatvorm, te plaatsen met warme of koude bitumen of als in te metselen isolatieblok te verkrijgen in dezelfde breedte als metselblokken. Deze moeten dan wel volledig vlak en zonder voeg in de mortel gezet worden. Dit is het beste product om koudebruggen te vermijden tussen muurisolatie en vloerisolatie.
Toepassingen cellenglasisolatie
Cellenglas is een waterdampdicht isolatiemateriaal met gesloten cellen dat vocht-, vuur- en drukvast is en goede isolerende eigenschappen heeft. Het is bijzonder geschikt voor isolatie aan de buitenkant van kelders, voor de isolatie van platte en begroeide daken of als in te metselen isolatieblok. Gezien het volledig vochtdicht is heeft dit materiaal geen dampscherm nodig op voorwaarde dat de voegen dampdicht behandeld worden. Foamglass wordt ook gebruik voor het isoleren van leidingen.
Gezondheids- en milieueigenschappen isoleren met cellenglas
Buiten de vrij hoge energiekost bij de productie is dit een aanvaardbaar materiaal gezien de recyclage van glas ook als basisgrondstof gebruikt wordt. Behoudt meer dan 50 jaar zijn isolerende waarde.
Isolatie-eigenschappen cellenglas
- Lambda waarde: 0.04 – 0.050 W/mK
- Warmteopslagcapaciteit c: 840 J/kgK
- Volumemassa: 110 kg/m³
- Diffusieweerstand: oneindig
- Brandklasse: A1, S0, d0
Merken cellenglas-isolatie
- Foamglas: www.foamglas.be