Isoleren met hennepwol

Isoleren met hennepwol

Oorsprong

Hennepwol wordt gemaakt van korte hennepvezels die gebonden worden en daarna door toevoeging van ammoniumfosfaat en/of boriumzouten brandvertragend en schimmelbestendig gemaakt. De vezels die gebruikt worden zijn afkomstig van de hennepplant, een veelzijdig en vernieuwbaar gewas.

Hennep groeit tot bijna 4 meter hoogte in 100 tot 120 dagen en groeit op alle types grond. Onkruid krijgt zo geen kans en onkruidbestrijding is dus niet nodig. Hennep zuivert de lucht door grote hoeveelheden CO2 om te zetten tijdens de groei. Hennep heeft dus al CO2 bespaard voor het als isolatie materiaal wordt ingezet. In de afvalfase kan de isolatie eenvoudig gerecycleerd worden.

Uitvoeringen

De hennepvezelisolatie wordt geleverd in zowel dekens als platen en is eenvoudig te plaatsen door de doe-het-zelver. Door de sterke vezels hebben de isolatie platen een goede stijfheid. Oneffenheden worden eenvoudig opgevangen. De platen sluiten onderling optimaal aan door de in elkaar grijpende vezels.

Toepassingen hennepwolisolatie

Wordt gebruikt als thermische en akoestische isolatie van hellende daken, onder planken vloeren, in plafonds en binnenmuren en aan de buitenwand met verluchting en in de houtskeletbouw.

Gezondheids- en milieueigenschappen

Geen irritaties tijdens en na het aanbrengen; herbruikbaar en een zeer hoge warmteopslagcapaciteit: dit zorgt voor een aangenaam zomerklimaat in de woning en een goede isolatie in de winter. Verder is het ook optimaal vochtregulerend vanwege de natuurlijke vezels. De vezels absorberen van nature het vocht als binnen een hoge relatieve luchtvochtigheid is en laten het los bij een lage relatieve luchtvochtigheid. Hoge akoestische isolatiewaarde.

Isolatie-eigenschappen van hennepvezelisolatie

  • Lambda waarde: 0.038 W/mK
  • Warmteopslagcapaciteit c: 1.600 – 2.350 J/kgK
  • Volumamassa: 30 – 42 kg/m³
  • Diffusieweerstand : 1 – 10
  • Brandklasse: B2

Merken en richtprijzen

  • Thermo-hennep (Hock-Duitsland): www.thermo-hanf.de
  • Canaflex (Steico-Duitsland): www.steico.com
  • Richtprijzen platen 1200 x 600 (Rd > 3.00 m²K/W) : 15.65€/m²
  • Deze richtprijs is voor kleine hoeveelheden en BTW inclusief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.