Isoleren met hennepwol

Isoleren met hennepwol

Oorsprong

Hennepwol wordt gemaakt van korte hennepvezels die gebonden worden en daarna door toevoeging van ammoniumfosfaat en/of boriumzouten brandvertragend en schimmelbestendig gemaakt. De vezels die gebruikt worden zijn afkomstig van de hennepplant, een veelzijdig en vernieuwbaar gewas.

Hennep groeit tot bijna 4 meter hoogte in 100 tot 120 dagen en groeit op alle types grond. Onkruid krijgt zo geen kans en onkruidbestrijding is dus niet nodig. Hennep zuivert de lucht door grote hoeveelheden CO2 om te zetten tijdens de groei. Hennep heeft dus al CO2 bespaard voor het als isolatie materiaal wordt ingezet. In de afvalfase kan de isolatie eenvoudig gerecycleerd worden.

Uitvoeringen

De hennepvezelisolatie wordt geleverd in zowel dekens als platen en is eenvoudig te plaatsen door de doe-het-zelver. Door de sterke vezels hebben de isolatie platen een goede stijfheid. Oneffenheden worden eenvoudig opgevangen. De platen sluiten onderling optimaal aan door de in elkaar grijpende vezels.

Toepassingen hennepwolisolatie

Wordt gebruikt als thermische en akoestische isolatie van hellende daken, onder planken vloeren, in plafonds en binnenmuren en aan de buitenwand met verluchting en in de houtskeletbouw.

Gezondheids- en milieueigenschappen

Geen irritaties tijdens en na het aanbrengen; herbruikbaar en een zeer hoge warmteopslagcapaciteit: dit zorgt voor een aangenaam zomerklimaat in de woning en een goede isolatie in de winter. Verder is het ook optimaal vochtregulerend vanwege de natuurlijke vezels. De vezels absorberen van nature het vocht als binnen een hoge relatieve luchtvochtigheid is en laten het los bij een lage relatieve luchtvochtigheid. Hoge akoestische isolatiewaarde.

Isolatie-eigenschappen van hennepvezelisolatie

  • Lambda waarde: 0.038 W/mK
  • Warmteopslagcapaciteit c: 1.600 – 2.350 J/kgK
  • Volumamassa: 30 – 42 kg/m³
  • Diffusieweerstand : 1 – 10
  • Brandklasse: B2

Merken en richtprijzen

  • Thermo-hennep (Hock-Duitsland): www.thermo-hanf.de
  • Canaflex (Steico-Duitsland): www.steico.com
  • Richtprijzen platen 1200 x 600 (Rd > 3.00 m²K/W) : 15.65€/m²
  • Deze richtprijs is voor kleine hoeveelheden en BTW inclusief.

Isoleren met Hennepwol: De Duurzame Keuze voor Jouw Isolatiebehoeften

Welkom bij dit uitgebreide artikel over isoleren met hennepwol! Als je op zoek bent naar een duurzaam alternatief voor traditionele isolatiematerialen, dan ben je hier aan het juiste adres. Hennepwol is een natuurlijk en milieuvriendelijk materiaal dat niet alleen geweldige isolatie biedt, maar ook tal van andere voordelen heeft voor jou en het milieu.

Wat is Hennepwol?

Hennepwol, ook wel bekend als hennepisolatie, is een isolatiemateriaal dat wordt gemaakt van de vezels van de hennepplant. Deze plant staat bekend om zijn veelzijdige toepassingen, waaronder textiel, voedsel en bouwmaterialen. Voor isolatie wordt de hennepvezel samengeperst tot rollen of platen die gemakkelijk kunnen worden geïnstalleerd in muren, vloeren en daken.

De Duurzame Eigenschappen van Hennepwol

Een van de belangrijkste redenen waarom hennepwol steeds populairder wordt als isolatiemateriaal, is de duurzaamheid ervan. Hennep is een zeer veerkrachtige plant die snel groeit zonder veel water of bestrijdingsmiddelen nodig te hebben. Het verbouwen van hennep heeft dus een veel lagere impact op het milieu dan bijvoorbeeld het kappen van bomen voor traditionele isolatiematerialen.

Daarnaast is het productieproces van hennepwol ook milieuvriendelijk. Er komen geen schadelijke chemicaliën aan te pas, en het energieverbruik bij de productie is relatief laag. Hierdoor draagt hennepwol bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot en helpt het om klimaatverandering tegen te gaan.

Uitstekende Isolerende Eigenschappen

Maar wat maakt hennepwol nu zo’n effectief isolatiemateriaal? Wel, hennepvezels hebben van nature een holle structuur, wat zorgt voor een uitstekende thermische isolatie. Ze kunnen warmte vasthouden in de winter en zorgen voor verkoeling in de zomer. Hierdoor blijft je huis comfortabel, ongeacht het seizoen.

Bovendien heeft hennepwol ook goede geluidsisolerende eigenschappen. Het dempt geluidstrillingen en vermindert geluidsoverlast, wat vooral handig is als je in een drukke buurt woont of als je de rust in je huis wilt bewaren.

Vochtregulerend Vermogen

Een ander opvallend kenmerk van hennepwol is het vermogen om vocht te reguleren. Hennepvezels kunnen vocht opnemen en weer afgeven aan de omgeving, waardoor het binnenklimaat in balans blijft. Dit is essentieel om schimmel- en vochtproblemen in huis te voorkomen, en het draagt bij aan een gezond en comfortabel leefklimaat.

Brandveiligheid

Veiligheid is natuurlijk een cruciale factor bij het kiezen van isolatiemateriaal. Hennepwol staat bekend om zijn natuurlijke brandwerende eigenschappen. In geval van brand zal hennepwol niet gemakkelijk ontvlammen en het verspreidt geen giftige dampen. Hierdoor heb je meer tijd om het gebouw te verlaten en kan de brandweer efficiënter ingrijpen.

Eenvoudige Installatie

Hennepwol is zeer gebruiksvriendelijk en gemakkelijk te installeren. Het materiaal is flexibel en kan eenvoudig worden gesneden en geplaatst in de gewenste ruimtes. Dit maakt het een ideale keuze voor zowel professionele aannemers als doe-het-zelvers.

Kostenbesparend op Lange Termijn

Hoewel de initiële kosten van hennepwolisolatie misschien iets hoger zijn dan bij sommige traditionele materialen, kunnen de voordelen op lange termijn de investering rechtvaardigen. Door de uitstekende isolerende eigenschappen kun je namelijk besparen op energiekosten, omdat je minder afhankelijk bent van verwarming en koeling.

Bovendien heeft hennepwol een lange levensduur en behoudt het zijn isolerende eigenschappen gedurende vele jaren. Dit betekent dat je minder vaak isolatie hoeft te vervangen, wat opnieuw een besparing op lange termijn betekent.

Hennepwol en Duurzaam Bouwen

Als je geïnteresseerd bent in duurzaam bouwen, dan is hennepwol een logische keuze voor jouw isolatiebehoeften. Duurzaam bouwen is gericht op het verminderen van de milieu-impact van gebouwen gedurende hun hele levenscyclus.

Met hennepwolisolatie draag je bij aan een duurzamere toekomst, omdat het materiaal hernieuwbaar, biologisch afbreekbaar en recyclebaar is. Bovendien helpt het verminderen van het energieverbruik in gebouwen de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en helpt het mee aan de overgang naar een koolstofarme samenleving.

Tips voor het Kiezen van de Juiste Hennepwolisolatie

Bij het kiezen van hennepwolisolatie zijn er enkele belangrijke factoren waarmee je rekening moet houden. Allereerst is het belangrijk om te bepalen welke dikte van isolatie je nodig hebt, afhankelijk van de specifieke isolatiebehoeften van je huis.

Daarnaast is het essentieel om te kiezen voor gecertificeerde hennepwolisolatie van hoge kwaliteit. Zo ben je verzekerd van een product dat voldoet aan alle vereiste normen en zorgt voor optimale isolatieprestaties.

Zelf Installeren of Professioneel Laten Doen?

Het installeren van hennepwolisolatie kan zowel als een doe-het-zelfproject worden uitgevoerd als worden overgelaten aan professionele isolatiespecialisten. Als je handig bent en ervaring hebt met isolatiewerkzaamheden, kan het zelf plaatsen van de isolatie een kosteneffectieve optie zijn. Het biedt je de mogelijkheid om de klus op je eigen tempo en volgens jouw voorkeuren uit te voeren. Daarnaast kun je geld besparen op arbeidskosten door het zelf te doen.

Als je echter niet zeker bent van je vaardigheden of als je liever wilt dat het werk wordt uitgevoerd door professionals, is het raadzaam om een ervaren isolatiebedrijf in te schakelen. Professionele isolatiespecialisten hebben de kennis en expertise om de isolatie op een efficiënte en nauwkeurige manier te plaatsen. Dit kan ervoor zorgen dat de isolatie optimaal presteert en dat er geen warmtelekken ontstaan.

Bovendien kunnen professionele installateurs je adviseren over de juiste dikte en plaatsing van de hennepwolisolatie, rekening houdend met de specifieke eigenschappen van jouw huis. Zo kun je er zeker van zijn dat je de beste resultaten behaalt met je isolatieproject.

Onderhoud en Duurzaamheid

Een van de voordelen van hennepwolisolatie is dat het weinig onderhoud vereist. Anders dan sommige andere isolatiematerialen, behoudt hennepwol zijn isolerende eigenschappen gedurende vele jaren zonder dat er veel aan hoeft te worden gedaan.

Om de duurzaamheid van de isolatie te waarborgen, is het echter belangrijk om te zorgen voor een goede ventilatie in huis. Hierdoor wordt vochtproblemen voorkomen en blijft de hennepwol in optimale staat.

Het goede nieuws is dat hennepwolisolatie biologisch afbreekbaar is. Dus als je uiteindelijk besluit om de isolatie te vervangen, kun je er zeker van zijn dat het materiaal niet bijdraagt aan de belasting van het milieu.

Hennepwol en Jouw Gezondheid

Hennepwolisolatie is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor jouw gezondheid. Omdat het een natuurlijk materiaal is, bevat het geen schadelijke chemische stoffen die kunnen leiden tot irritaties of allergische reacties. Dit maakt het bijzonder geschikt voor mensen met ademhalingsproblemen of gevoelige luchtwegen.

Bovendien heeft hennepwol een hoge dampopenheid, wat betekent dat het vocht kan afvoeren en de luchtkwaliteit in huis kan verbeteren. Hierdoor blijft de lucht frisser en gezonder om in te ademen.

Vergelijking met Andere Isolatiematerialen

Het is begrijpelijk dat je verschillende isolatiematerialen wilt vergelijken voordat je een definitieve beslissing neemt voor jouw isolatieproject. Hennepwolisolatie heeft enkele unieke eigenschappen die het onderscheiden van andere veelgebruikte materialen, zoals glaswol, steenwol en EPS.

In vergelijking met glaswol en steenwol is hennepwol milieuvriendelijker en duurzamer. Het productieproces van glas- en steenwol vereist veel energie en genereert aanzienlijke hoeveelheden afval. Hennepwol, daarentegen, is hernieuwbaar en heeft een veel lagere impact op het milieu.

Wat betreft EPS (geëxpandeerd polystyreen), ook wel bekend als piepschuim, heeft hennepwol een aantal voordelen. EPS is een kunststof materiaal dat niet biologisch afbreekbaar is en bijdraagt aan plasticvervuiling. Hennepwol daarentegen is volledig biologisch afbreekbaar en helpt bij het verminderen van onze ecologische voetafdruk.

Hennepwolisolatie: Een Slimme Investering

Het isoleren van je huis met hennepwol is niet alleen een milieubewuste keuze, maar ook een slimme investering op lange termijn. Door te kiezen voor een duurzaam isolatiemateriaal zoals hennepwol, kun je genieten van lagere energiekosten, verbeterd comfort in huis, een gezondere leefomgeving en een verminderde ecologische impact.

Bovendien kan het gebruik van hennepwolisolatie bijdragen aan een hogere waarde van je woning, aangezien steeds meer mensen waarde hechten aan duurzame en energiezuinige woningen.

Isoleren met hennepwol is een uitstekende keuze voor iedereen die op zoek is naar een duurzaam en effectief isolatiemateriaal. Met zijn natuurlijke eigenschappen, uitstekende isolatieprestaties en positieve impact op het milieu, biedt hennepwol vele voordelen voor jou en jouw huis.

Of je nu een ervaren doe-het-zelver bent of de voorkeur geeft aan professionele installatie, hennepwolisolatie kan gemakkelijk worden geïntegreerd in verschillende soorten bouwprojecten. De vele voordelen maken het tot een aantrekkelijke keuze voor zowel nieuwbouw als renovaties.

Dus, als je op zoek bent naar een isolatiemateriaal dat niet alleen voldoet aan jouw isolatiebehoeften, maar ook bijdraagt aan een duurzamere toekomst, overweeg dan om te isoleren met hennepwol. Het is een investering die zichzelf op vele manieren zal terugbetalen en waar je nog vele jaren plezier van zult hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.