Isoleren met schapenwol

Isoleren met schapenwol

Oorsprong schapenwolisolatie

Schapenwolisolatiemateriaal bestaat voor circa 97% uit dierlijke eiwitten (keratine). Door middel van droge non-woven productietechnieken (vernaalding) worden viltvliezen geproduceerd zonder dat hiervoor bindmiddelen worden gebruikt.

De isolatieproducten bestaan uit twee viltlagen: een (donker) dragend vlies, dat dicht is vernaald en grote treksterkte heeft, en een (lichter gekleurd) vlies met een open structuur voor optimale isolatie-eigenschappen. Het isolatiemateriaal is beschermd tegen aantasting door insecten met 0,3% sulcofuron. Vliezen met lage dichtheden kunnen extra brandvertragend worden gemaakt met boraten. Vliezen met hoge dichtheid zijn van zichzelf al brandvertragend.

Uitvoeringen

De schapenwolsolatie wordt geleverd in zowel dekens als platen en is eenvoudig te plaatsen door de doe-het-zelver.

Toepassingen schaapwol isolatie

Wordt gebruikt als thermische en akoestische isolatie van hellende daken, onder planken vloeren, in plafonds en binnenmuren en in gevels. Omdat het materiaal van zichzelf onvoldoende stijf is, is voor verticale toepassing een regelwerk nodig waarop het bevestigd kan worden. Vochtregulerend: de schapenwol kan tot 30% van zijn eigen gewicht aan water absorberen.

Gezondheids- en milieueigenschappen

Geen irritaties tijdens en na het aanbrengen; herbruikbaar en een zeer hoge warmteopslagcapaciteit: dit zorgt voor een aangenaam zomerklimaat in de woning en een goede isolatie in de winter. Verder is het ook optimaal vochtregulerend: het kan tot 30% van zijn eigen gewicht aan water absorberen en kan damp-open worden toegepast zonder damprem. Bovendien is het voor 99.6% (produkt van Doscha) opgebouwd uit schapenwol zelf (er is enkel een kleine hoeveelheid motwerende stof aan toegevoegd). Absolute topklasse qua milieubelasting dus. Black Mountain is voor 85% wol als basisprodukt en de rest smeltvezels en boriumzouten.

Isolatie-eigenschappen van schapenwol

  • Lambda waarde: 0.035 – 0.039 W/mK
  • Warmteopslagcapaciteit c: 1.720 – 1.750 J/kgK
  • Volumamassa: 25 – 30 kg/m³
  • Diffusieweerstand : 1 – 5
  • Brandklasse: B2 – E

Merken en richtprijzen

  • Doscha (Nederland): www.doscha.nl
  • Black Mountain (U.K.): www.blackmountaininsulation.com
  • Richtprijzen platen 1200 x 600 (Rd > 3.00 m²K/W) : 20.95€/m²
  • Deze richtprijs is voor kleine hoeveelheden en BTW inclusief.

Isoleren met Schapenwol: Natuurlijk en Duurzaam Isoleren

Welkom bij dit artikel over isoleren met schapenwol! Als je op zoek bent naar een natuurlijke en duurzame isolatiemethode, dan ben je hier aan het juiste adres. Schapenwolisolatie is een oude, maar zeer effectieve manier om je huis te isoleren en energie te besparen. In dit artikel zullen we je alles vertellen wat je moet weten over isoleren met schapenwol, van de voordelen en de installatie tot enkele persoonlijke ervaringen.

1. De Voordelen van Schapenwolisolatie

Schapenwolisolatie biedt een breed scala aan voordelen die het een aantrekkelijke keuze maken voor zowel het milieu als voor jou als bewoner.

Natuurlijk en Milieuvriendelijk

Het eerste voordeel is dat schapenwol een volledig natuurlijk materiaal is. Het wordt niet vervaardigd met chemicaliën of synthetische stoffen, waardoor het een milieuvriendelijke keuze is. Bovendien is schapenwol biologisch afbreekbaar, wat betekent dat het aan het einde van de levensduur gemakkelijk kan worden afgebroken zonder schade aan het milieu toe te brengen.

Uitstekende Isolatiewaarde

Schapenwol heeft van nature een hoge isolatiewaarde, waardoor het een efficiënte warmte- en geluidsisolator is. Het houdt warmte vast in de winter en houdt het huis koel in de zomer, waardoor je energie en geld bespaart op verwarmings- en koelingskosten.

Ademend en Vochtregulerend

Een ander voordeel van schapenwol is dat het ademend is en vochtregulerend werkt. Het kan vocht opnemen en weer afgeven zonder zijn isolerende eigenschappen te verliezen. Hierdoor wordt de kans op condensatie en schimmelvorming in je huis verminderd, wat bijdraagt aan een gezondere leefomgeving.

Brandwerend en Veilig

Schapenwol heeft van nature een hoge mate van brandbestendigheid, wat je gemoedsrust geeft als het gaat om de veiligheid van je huis. Het zal niet gemakkelijk vlam vatten en verspreidt vuur langzaam, wat tijd geeft om veilig te evacueren.

2. Hoe Schapenwolisolatie te Installeren

Nu je bekend bent met de voordelen van schapenwolisolatie, wil je waarschijnlijk weten hoe je het kunt installeren. Het goede nieuws is dat het een vrij eenvoudig proces is, maar het vereist wel enige voorbereiding.

Materialen en Gereedschap

Voordat je begint, moet je ervoor zorgen dat je alle benodigde materialen en gereedschappen bij de hand hebt. Naast de schapenwolisolatie zelf, heb je een mes, een rolmaat, een nietpistool en isolatietape nodig.

Voorbereiding van de Ruimte

Zorg ervoor dat de ruimte waarin je de schapenwolisolatie gaat installeren, schoon en vrij van obstakels is. Meet nauwkeurig de afmetingen van het gebied dat je wilt isoleren om verspilling van materialen te voorkomen.

De Isolatie Aanbrengen

Snijd de schapenwolisolatie op maat en plaats het tussen de houten balken of stijlen. Druk de isolatie stevig aan, maar zorg ervoor dat je het niet te veel samenperst, anders verliest het zijn isolerende werking. Bevestig de isolatie op zijn plaats met een nietpistool en gebruik isolatietape om eventuele naden en kieren af te dichten.

Veiligheidsmaatregelen

Bij het werken met schapenwolisolatie is het belangrijk om de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen. Draag een beschermend masker en handschoenen om te voorkomen dat vezels in contact komen met je luchtwegen en huid.

3. Schapenwolisolatie: Persoonlijke Ervaringen

Misschien vraag je je af hoe schapenwolisolatie in de praktijk presteert. We hebben een paar persoonlijke ervaringen verzameld van mensen die voor schapenwolisolatie hebben gekozen.

Anonieme Woningbezitter: “Ik besloot schapenwolisolatie te gebruiken omdat ik op zoek was naar een milieuvriendelijke isolatieoplossing. Ik ben erg blij met mijn keuze. Mijn huis blijft warmer in de winter en koeler in de zomer, en ik heb gemerkt dat mijn energierekeningen aanzienlijk zijn gedaald sinds de installatie.”

Energiebewuste Moeder: “Als moeder van twee kinderen was ik op zoek naar een veilige en gezonde isolatieoptie. Schapenwolisolatie bood precies dat. Ik hoef me geen zorgen te maken over giftige stoffen in de lucht die mijn kinderen kunnen inademen, en ik merk dat ons huis comfortabeler aanvoelt dan ooit tevoren.”

Duurzaamheidsenthousiasteling: “Duurzaamheid is mijn passie, en toen ik over schapenwolisolatie hoorde, wist ik dat ik het moest proberen. Het is geweldig om te weten dat ik mijn ecologische voetafdruk kan verkleinen door te kiezen voor een natuurlijk isolatiemateriaal. Ik raad het ten zeerste aan aan iedereen die begaan is met het milieu.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.