Isoleren met schapenwol

Isoleren met schapenwol

Oorsprong schapenwolisolatie

Schapenwolisolatiemateriaal bestaat voor circa 97% uit dierlijke eiwitten (keratine). Door middel van droge non-woven productietechnieken (vernaalding) worden viltvliezen geproduceerd zonder dat hiervoor bindmiddelen worden gebruikt.

De isolatieproducten bestaan uit twee viltlagen: een (donker) dragend vlies, dat dicht is vernaald en grote treksterkte heeft, en een (lichter gekleurd) vlies met een open structuur voor optimale isolatie-eigenschappen. Het isolatiemateriaal is beschermd tegen aantasting door insecten met 0,3% sulcofuron. Vliezen met lage dichtheden kunnen extra brandvertragend worden gemaakt met boraten. Vliezen met hoge dichtheid zijn van zichzelf al brandvertragend.

Uitvoeringen

De schapenwolsolatie wordt geleverd in zowel dekens als platen en is eenvoudig te plaatsen door de doe-het-zelver.

Toepassingen schaapwol isolatie

Wordt gebruikt als thermische en akoestische isolatie van hellende daken, onder planken vloeren, in plafonds en binnenmuren en in gevels. Omdat het materiaal van zichzelf onvoldoende stijf is, is voor verticale toepassing een regelwerk nodig waarop het bevestigd kan worden. Vochtregulerend: de schapenwol kan tot 30% van zijn eigen gewicht aan water absorberen.

Gezondheids- en milieueigenschappen

Geen irritaties tijdens en na het aanbrengen; herbruikbaar en een zeer hoge warmteopslagcapaciteit: dit zorgt voor een aangenaam zomerklimaat in de woning en een goede isolatie in de winter. Verder is het ook optimaal vochtregulerend: het kan tot 30% van zijn eigen gewicht aan water absorberen en kan damp-open worden toegepast zonder damprem. Bovendien is het voor 99.6% (produkt van Doscha) opgebouwd uit schapenwol zelf (er is enkel een kleine hoeveelheid motwerende stof aan toegevoegd). Absolute topklasse qua milieubelasting dus. Black Mountain is voor 85% wol als basisprodukt en de rest smeltvezels en boriumzouten.

Isolatie-eigenschappen van schapenwol

  • Lambda waarde: 0.035 – 0.039 W/mK
  • Warmteopslagcapaciteit c: 1.720 – 1.750 J/kgK
  • Volumamassa: 25 – 30 kg/m³
  • Diffusieweerstand : 1 – 5
  • Brandklasse: B2 – E

Merken en richtprijzen

  • Doscha (Nederland): www.doscha.nl
  • Black Mountain (U.K.): www.blackmountaininsulation.com
  • Richtprijzen platen 1200 x 600 (Rd > 3.00 m²K/W) : 20.95€/m²
  • Deze richtprijs is voor kleine hoeveelheden en BTW inclusief.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.