Isoleren met rotswol

Isoleren met rotswol

Oorsprong

Rotswol wordt vervaardigd uit diabaas of basalt (vulkanisch gesteente). Bij 1.400° wordt de steenmassa gesmolten en vervolgens met een zogenaamde spinner weggeslingerd. Hierdoor stolt de vloeistof weer tot draden. Samen met een bindmiddel wordt dit in een verhardingsoven tot een mat gemaakt.

Uitvoeringen

De rotswol isolatie wordt geleverd in zowel dekens als platen en is eenvoudig te plaatsen door de doe-het-zelver. Sommige types van platen zijn praktisch niet samendrukbaar en kunnen gebruikt worden om platte daken te isoleren. Door de sterke vezels hebben de isolatie platen een goede stijfheid. Oneffenheden worden eenvoudig opgevangen. De platen sluiten onderling optimaal aan door de in elkaar grijpende vezels. Een aantal types is uitgevoerd met een aluminium coating die fungeert als dampscherm aan de binnenkant van de woning.

Toepassingen rockwool

Wordt gebruikt als thermische en akoestische isolatie van hellende daken, onder planken vloeren, in plafonds en binnenmuren, in de spouw en voor platte daken. Er dient over gewaakt te worden dat de isolatie niet vochtig wordt: in natte vorm is dit materiaal zeer snel zijn isolerende waarde kwijt. Rotswol is onbrandbaar.

Gezondheids- en milieueigenschappen isoleren met rotswol

De minerale vezels komen vrij tijdens het plaatsen van de isolatie. Vooral tijdens het zagen of snijden ervan komen heel wat vezels vrij in de lucht. Deze vezels kunnen irritatie en ontsteking van de huid, de ogen en luchtwegen veroorzaken. Handschoenen en een stofbril en -masker zijn dus noodzakelijk. Werken in vochtige en warme omstandigheden verhoogt de irritatie zodat Uw zolder isoleren met dit materiaal in de zomer geen pretje is. Minerale vezels worden aan elkaar gebonden met kunstharsen die soms formaldehyde bevatten. Deze kunnen allergische reacties opwekken bij gevoelige personen. Gezien de mogelijke bijwerkingen van deze producten verkiezen wij de bio-ecologische materialen waar mogelijk.

Isolatie-eigenschappen van rotswol

  • Lambda waarde: 0.032 – 0.040 W/mK
  • Warmteopslagcapaciteit c: 800 J/kgK
  • Volumamassa: 48 kg/m³
  • Diffusieweerstand: 1 a 5
  • Brandklasse: A1, S1, d0

Merken en richtprijzen rotswol isolatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.