isolerende gordijnen

Isolerende Gordijnen: wat zijn het en hoe goed helpen ze?

Het verduurzamen van je woning is altijd een goed idee. Met de juiste gordijnen kun je een uitstekende isolatie realiseren. Voor zowel de winterperiode als in de zomer dragen isolerende gordijnen bij aan het reguleren van de temperatuur. Kies hierbij wel voor de juiste gordijnen, aangezien vitrage of inbetweens aanzienlijk minder isolatie geven dan dikkere stoffen als velours. De voordelen zijn echter duidelijk en een investering in zware, verduisterende gordijnen is zeker de moeite waard als je wilt besparen op de energierekening. De juiste gordijnen zorgen ervoor dat de warmte optimaal behouden blijft en niet via ramen of kieren naar buiten ontsnapt. Isolerende gordijnen: wat zijn het en hoe goed helpen ze?

gordijnen isolerendWat zijn isolerende gordijnen?

Met goede gordijnen kun je jouw woning isoleren en meer duurzaamheid behalen. Rond de 37% van alle warmte gaat immers verloren, wanneer het via de ramen en kieren naar buiten ontsnapt. Een goede isolatie voorkomt dit en maakt het mogelijk om warmte binnen te houden. Door zwaardere, dikke gordijnen voor ramen te hangen en deze ’s avonds te sluiten, creëer een isolerende wand. Gordijnen bieden zo extra isolatie, zeker als ramen zijn voorzien van enkel glas. De isolatie is op deze manier zelfs bijna zo effectief als dubbelglas. Plaats daarom stevige gordijnen voor het raam en houdt deze gedurende de nacht dicht. De woning wordt behaaglijk warm en de warmte wordt binnengehouden, doordat de gordijnen dit niet doorlaten.

Isolatie ook voor de zomer

Als je denkt aan isolatie, dan verwacht je waarschijnlijk dat de voordelen enkel voor de winter opgaan. Echter zul je ook in de zomer profijt hebben van de uitstekend isolerende werking van gordijnen. De warmte komt dan immers van buitenaf, waarbij de kamers van je woning hoog in temperatuur kunnen oplopen. Isolerende gordijnen houden warmte buiten en voorkomen dat felle zonnestralen naar binnen schijnen. Dit wordt tegengehouden door de gordijnen, waardoor de temperatuur ook in de zomer kan worden gereguleerd. Een optimale werking wordt bereikt wanneer de gordijnen aan de buitenkant een lichte kleur hebben, zodat de zonnestralen hierdoor minder worden aangetrokken en erop afkaatsen. Dit voorkomt dat de kamers van de woning zich met warmte vullen en het snikheet en ondraaglijk wordt. Isolerende gordijnen zullen dus ook in de zomer hun isolerende waarde bewijzen.

Besparen op energierekening

Door isolerende gordijnen kun je jouw woning verduurzamen en daardoor zelfs besparen op de energierekening. Als je kiest voor zware veloursgordijnen zorg je voor een optimale isolatie. De warmte die ontstaat door de verwarming blijft aangenaam binnen in de kamers hangen, waardoor je minder lang of intensief hoeft te stoken. Doordat de warmte niet ontsnapt, bespaar je jaarlijks al snel tot zo’n € 220,- per jaar op energiekosten. Het is dus zeker een lucratieve manier om je woning verder te isoleren en mag zeker niet aan je aandacht ontsnappen. Weinig mensen zijn op de hoogte van het effect van isolerende gordijnen. Toch kun je hiermee aardig wat besparen op jaarlijkse energiekosten. Ook in de zomer hoef je minder energie te verbruiken door inzet van ventilatoren of verkoelingsapparatuur, door de gordijnen de warmte dan juist buiten houden. Wederom bespaar je dan op energiekosten, die anders nodig zijn om de woning te verkoelen.

isolerende gordijnen voordelen

Optimaal isoleren met gordijnen

Voor een optimaal effect aan isolatie dien je gordijnen nooit voor de verwarming te hangen. Wanneer de gordijnen over de verwarming hangen, zal de warme lucht direct omhoogstijgen en tussen het raam en de gordijnen belanden. Hierdoor verlies je alsnog de warmte, doordat de gordijnen dan niet die extra isolerende wand vormen die de warmte juist binnen moet houden. Veel warmte gaat dan dus alsnog verloren. Om dit te voorkomen, zorg je ervoor dat de gordijnen op de vensterbank liggen. Ook kun je ze achter de verwarming stoppen, zodat de warmte er voorlangs kan stromen. Met isolerende gordijnen zorg je voor een optimaal resultaat als deze goed in het kozijn passen en juist de ruimte tussen de gordijnen en het raam goed afsluiten. Warmte wordt zo binnengehouden en kou wat door kieren naar binnen komt, blijft vastgehouden in deze tussenruimte.

Isolerend op geluid

Gordijnen zijn niet enkel isolerend voor temperaturen, maar ook voor geluid. Wanneer je aan een drukke straat woont, zullen er ongetwijfeld veel geluiden je woning binnendringen. Isolerende gordijnen zorgen ervoor dat een deel van dit geluidsgeweld wordt tegengehouden. Hierdoor zal het minder opvallen en zul je meer rust in de woning ervaren. Dubbelglas houdt geluiden buiten, maar isolerende gordijnen in combinatie met enkelglas ramen hebben eenzelfde geluidsisolerende werking. Je kunt kiezen voor dubbele raambekleding, om de isolerende werking nog sterker te maken. Met rolgordijnen en overgordijnen weet je zeker dat de ramen optimaal geïsoleerd zijn en zorg je naast het reguleren van temperaturen ook voor het dempen van geluiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.