Isoleren van hellende daken

Isoleren van hellende daken

Warmte stijgt. Het thermisch isoleren van het (hellend) dak of de zoldervloer levert een grote besparing op. Isoleren van een hellend dak met een onverwarmde zolder levert al vlug een besparing op van 30% per jaar. De winsten zijn dus nog hoger als het om een verwarmde zolder gaat. Bovendien kan je beroep doen op premies (zie www.energiesparen.be).

Dakisolatie is in de meeste woningen makkelijk te plaatsen zonder dat een grondige renovatie noodzakelijk is. Isoleren is wel meer dan louter wat isolatiemateriaal tussen de kepers steken. ’t Is niet moeilijk, maar het is wel nodig voor je begint eerst eens na te gaan hoe je ’t best isoleert, welke de aandachtspunten zijn en welke de meest geschikte materialen.

De isolatiedikte

De isolatiedikte is afhankelijk van het soort isolatiemateriaal dat je gebruikt. Het belangrijkste is dat je dak een zekere graad van isolatie bereikt. De officiële waarden voor daken zijn:

– voor nieuwbouw: 0,6 W/m²K
– voor vernieuwbouw: 0,4 W/m²K

Dit komt neer op een isolatiedikte tussen 10 en 12 cm afhankelijk van het soort isolatiemateriaal.

Laag-energiehuizen leggen de lat veel hoger en streven een k-waarde na van 0,2 W/m²K met een isolatiedikte van minstens 20cm.

De Vlaamse isolatiereglementering legt dus minimumeisen op aan de isolatie van woongebouwen. Deze minimumeisen zijn niet echt streng. We raden daarom een hogere isolatiegraad bij nieuwbouw en renovatie aan. Voor dakisolatie mag 18 cm als minimum beschouwd worden.

Enkele belangrijke regels waar je moet op letten

  • Zorg ervoor dat het onderdak winddicht is. Het onderdak dient niet enkel om eventuele waterinsijpelingen of jachtsneeuw op te vangen. Het moet het dak ook winddicht maken. Dakisolatie kan je best vergelijken als het dragen van een wollen trui. Indien je daarmee onbeschermd in de koude wind loopt, waait de warme lucht er uit en krijg je het koud. Als je erboven een luchtdichte jas draagt, blijft de warme lucht in de wollen trui. Het is dus stilstaande lucht die isoleert. Om deze reden moet ook dakisolatie luchtdicht afgewerkt worden. Het onderdak zorgt hiervoor aan de buitenzijde, het dampscherm of de damprem aan de binnenzijde.
  • De isolatie moet goed aansluiten tegen de kepers . Daarom worden best wolmaterialen gebruikt. Harde plaatisolatie is zeer moeilijk zo perfect te snijden dat er geen spleten en kieren zijn tussen de plaat en de kepers.
  • De dakisolatie moet worden afgewerkt met een dampscherm of damprem.
    Dit is noodzakelijk om de dakisolatie optimaal te laten functioneren en om condensatie van damp in het isolatiemateriaal te vermijden. Verder zorgt dit scherm dat de constructie luchtdicht wordt.
    Werk daarom het isolatiemateriaal aan de warme kant (binnenzijde) af met een doorlopend (goed overlappend) scherm (damprem of – scherm), waarbij alle openingen (bevestigingspunten, doorvoerleidingen, …) voldoende dicht gekleefd zijn.

Welke materialen te gebruiken?

dakisolatie hellend dakEr zijn vele materialen die kunnen gebruikt worden om je dak te isoleren, maar wij geven de voorkeur bij na-isolatie aan de binnenzijde aan ecologische isolatie-materialen zoals vlaswol, schapenwol, hennepwol, houtvezels, papiervlokken of kurk omwille van hun positieve score ook tijdens de warme zomermaanden en hun gebruiksvriendelijk en niet-irriterend karakter tijdens het plaatsen. Let wel op dat bij het plaatsen de isolatie overal mooi aansluit en de damprem wordt aangebracht in overeenstemming met de instructies van de producent.

Gaat het dak er helemaal af of bij nieuwbouw kan ook gekozen worden voor prefab of sandwichelementen waar onderdak, isolatie en tengellatten in een element geleverd worden. Hier wordt meestal met isolatie EPS of PIR gewerkt, maar ook vlaswol kan al geplaatst worden op deze manier. Deze platen lopen van nok tot goot en verzekeren zo een aansluitende isolatielaag over heel het dak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.