isolerende chape

Isolerende Chape: hoe werkt dit juist?

Er zijn verschillende manieren om de woning te verduurzamen en te besparen op de jaarlijkse energierekening. Het isoleren van vloeren is hierbij zeker een verstandige optie, waarmee veel geld valt te besparen. Een investering waar op langere termijn de vruchten van kunnen worden geplukt. Het is hierbij echter wel belangrijk dat de juiste materialen worden gekozen, om een effectieve vloerisolatie te verzekeren. Isolerende chape is uitstekend isolatiemateriaal, maar hoe werkt dit precies? Op welke manier kan dit worden gebruikt om de beste resultaten te behalen?

Hoe meer je weet over isolatiechape voor vloeren, des te meer vertrouwen zul je hebben in de uiteindelijke werking ervan voor verduurzaming van je woning. Wat is het, hoe werkt het en met welke voor- en nadelen moet je rekening houden als je kiest voor isolerende chape voor vloeren?

isolatiechapeWat is isolerende chape?

Om energie te besparen, is het verstandig om de woning te isoleren. Warmte ontsnapt echter niet enkel via het dak of muren. Vloerisolatie is even belangrijk. Een vloer is opgebouwd uit een dekvloer, met daaronder een betonnen ondervloer. Dit wordt de chape-laag genoemd. Het is mogelijk om isolerende chape te plaatsen, door het isolatiemateriaal in de chape zelf te verwerken. Isolatieplaten met uitvulchape als vloerisolatie zorgt voor dubbele isolatie. Uitvulchape biedt een extra laag aan isolatie die bovenop of onder isolatieplaten van schuimbeton of polystyreen worden gelegd. Chape is de ondervloer voor vloerbedekking, zoals tegels, laminaat of hout en aangebracht op een draagvloer. Het zorgt voor een optimale isolatie van vloeren, zodat warmte niet door vloeren verloren gaat. Met een goede isolatie blijven vloeren warmer, zonder dat je hiervoor langer hoeft te stoken.

Voordelen van isolerende chape als vloerisolatie

Isolerende chape als vloerisolatie biedt voordelen voor de woning. Warmte blijft langer behouden, doordat dit niet wegtrekt. Ook heeft isolerende chape een geluiddempende werking, waardoor er minder geluiden van onderburen naar boven jouw woning zullen indringen. Omgekeerd zal geluid dat je zelf veroorzaakt, ook minder last geven voor de buren. Sneldrogende chape zorgt ervoor dat vocht kristalliseert en hierdoor is de kans op krimpscheuren aanzienlijk minder, met als gevolg dat de dekvloer sterker en egaler gelegd kan worden. Ook is er sprake van hydrofobering waardoor vocht niet opnieuw wordt opgenomen. Je hoeft dus niet te verwachten dat de vloer gaat bobbelen of uitzetten.

Goedkopere optie voor vloerisolatie

Isolerend chape is een stuk goedkoper dan duurdere alternatieven als PUR. Toch profiteer je van isolatieplaten met een hoge isolatiewaarde. Wanneer je dit combineert met uitvulchape, verhoog je deze isolatiewaarde verder en geniet je van een hoge drukvastheid van isolatieplaten die eenvoudig te plaatsen zijn. Een nadeel van isolatievloeren is dat hierdoor de vloer iets hoger komt te liggen. Met isolerend chape kun je er echter voor zorgen dat dit zoveel mogelijk wordt vermeden. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van een geringe dikte, een egaal vloeroppervlak en verlaagd risico op uitzetten, waardoor de vloer vlak blijft en minder hoog komt te liggen. Zolang alles goed aansluit, wordt het risico op koudebruggen vermeden.

chape isolerendAandachtspunten voor isolerende chape

Om een dubbel isolerend effect te behalen, worden isolatieplaten onder een chape geplaatst. Veel voorkomende materialen zijn PRI, PUR of XPS. Deze platen zijn stevig en drukvast, waardoor het zware meubelen kan dragen. Isolerende chape biedt een hoge isolatiewaarde, zonder dat je er duur voor betaalt. Dit maakt het isolatiemateriaal uiterst populair. Er zijn enkele aandachtspunten waarop gelet kan worden, wanneer je isolerende chape aanschaft.

Om de juiste isolatieplaten te kiezen, let je namelijk op de hoogte van de lambdawaarde, ofwel de mate van warmtegeleiding van het materiaal. Een goede geleiding van warmte zorgt voor verbeterde isolatie van het materiaal. Hoe hoger deze waarde, des te minder warmte er verloren gaat. Ook is de dikte en drukvastheid van de platen belangrijk, evenals de uitzettingscoëfficiënten. Deze laatste component dient in tegenstelling tot de andere punten juist zo laag mogelijk te zijn. Als deze aandachtspunten worden meegenomen in het uitkiezen van geschikt isolerende chape, dan profiteer je volop van uitstekend isolatiemateriaal.

Plaatsen van isolerende chapeplaten

Als je er zeker van wilt zijn dat de vloerisolatie juist wordt geplaatst, dan laat je dit over aan een vakman. De juiste materialen worden dan gekozen, die het meest geschikt zijn voor de woning. Zo heb je hier zelf geen omkijken meer naar, maar ben je verzekerd van uitstekende isolatie voor vloeren. Alle aandachtspunten worden meegenomen, om de juiste isolatieplaten te leggen en ervoor te zorgen dat de chapevloer optimaal wordt geïsoleerd.

Vloerisolatie is een uitstekende aanvullende manier om de woning verder te verduurzamen en te besparen op jaarlijkse energierekeningen. Vergeet daarom bij isolatie van jouw woning zeker de vloeren niet. Isolerende chape biedt een hoge isolatiewaarde en draagt uitstekend bij aan verduurzaming van de woning. Met de juiste isolatieplaten maken ook de vloeren het behaaglijk in huis in huis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.