Gids: Zelf spouwmuur isoleren

Isoleren is tegenwoordig echt meer dan noodzakelijk. Veel woningen zijn matig tot slecht geïsoleerd met als gevolg dat veel warmte uit het huis kan ontsnappen. Dat is op zich geen ramp, maar je moet veel meer stoken om het comfortabel warm te hebben. En meer stoken betekent wel meer invloed op het milieu en uiteraard ook een hogere energierekening. Daarom is een goede isolatie belangrijk, want het is goed voor het milieu en voor de knip. Nu denken veel mensen dat isoleren een dure investering is, maar je kunt flink wat geld besparen als je bijvoorbeeld zelf de spouwmuren isoleert. In onze blog geven wij dan ook handige tips en trucs over hoe je dit het beste kunt doen.

Wat is een spouwmuur?

Als je nog niet weet wat een spouwmuur is vertellen we in het kort wat het is en waarom het isoleren van een spouwmuur belangrijk is. Een spouwmuur is feitelijk de buitenmuur die uit twee delen bestaat. Een buiten- en een binnenwand. Tussen deze delen zit een open ruimte. Dit voorkomt dat water de binnenwand kan binnendringen als het bijvoorbeeld regent. Door de lege ruimte – de spouw genoemd – kan het water dat door de buitenwand wordt opgevangen beter worden afgevoerd en worden verdampt. Met als gevolg dat je binnen geen schimmel en vochtvlekken krijgt.

Wat is het nadeel van een spouwmuur?

Een nadeel klinkt altijd zo negatief, want feitelijk zijn spouwmuren ontzettend handig. De meeste woningen in België en Nederland die na 1920 zijn gebouwd hebben dan ook spouwmuren. Toch is het nadeel dat spouwmuren voor veel warmteverlies kunnen zorgen en dan hebben we het vooral over de niet geïsoleerde spouwmuren. Des te belangrijker is om te controleren of de spouwmuren geïsoleerd zijn en als dat niet het geval is om actie te ondernemen en deze te laten isoleren.

Soorten spouwmuurisolatie op een rij

Laten isoleren

Het laten isoleren van een woning en dus ook de spouwmuur kan een forse investering zijn, want je betaalt zowel materiaalkosten als manuren. En ook nog voorrijkosten als je pech hebt. Het laten isoleren van een spouwmuur brengt wel enorm veel voordelen met zich mee. Voor nieuwe woningen geldt namelijk een verlaagd btw-tarief van 9% op het arbeidsloon terwijl een specialist alle benodigde apparaten en materialen heeft om het werk vakkundig uit te voeren. Doorgaans zijn dergelijke monteurs ook binnen een dag klaar. Je betaalt misschien wel iets meer, maar als je de kosten met het huren van professionele apparatuur en de aanschaf van het materiaal vergelijkt kun je wellicht goedkoper uit zijn als je een specialist inhuurt.

Toch zelf de spouwmuur isoleren

Maar voor veel mannen is het natuurlijk ook een challenge om zoveel mogelijk werkzaamheden in en rondom het huis zelf uit te voeren en dat is natuurlijk ook geen probleem. Ondanks dat spouwmuren isoleren een specialistische klus is, kunnen veel doe-het-zelvers prima zelf isoleren. Je hebt daar wel de juiste gereedschappen voor nodig, zoals een goede boor, een blaasmachine en natuurlijk het juiste isolatiemateriaal.

Welke isolatiematerialen te gebruiken

Er zijn verschillende soorten isolatiemateriaal te gebruiken en voor de spouwmuur worden in de regel EPS-parels en PUR. PUR is het materiaal dat het beste isoleert, maar is minder duurzaam dan EPS-parels. EPS-parels zijn daarentegen ook iets goedkoper. Het scheelt ongeveer € 5,- per vierkante meter. Vooral voor iets dikkere spouwmuren zijn EPS-parels verreweg de beste keuze. Voor dunne spouwmuren is PUR weer de beste keuze. Uiteraard is de keuze ook afhankelijk van de buitenmuur, want voor EPS-parels heb je wel een groter boorgat nodig dan voor PUR.

spouwmuur zelf isoleren

Wat heb je allemaal nodig voor het isoleren van een spouwmuur?

Je hebt een aantal zaken nodig om een spouwmuur te isoleren. In ieder geval heb je een beetje vakkennis nodig, want het is een specialistische klus. Als het namelijk niet goed wordt uitgevoerd loop je het risico dat het isolatiemateriaal geen functie heeft en dat je nog steeds last hebt van zowel warmteverlies als vochtplekken en schimmels. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Als je niet helemaal thuis bent in isoleren en isolatiematerialen is het meer dan van belang om toch een specialist in te schakelen.

Wat heb je allemaal nodig?

  • Goede boormachine en de juiste boortjes
  • Blaasapparatuur om spouwmuren schoon te spuiten en om isolatiemateriaal aan te brengen
  • Endoscoop of een spouwkijker
  • Isolatiemateriaal
  • Beschermende kleding en mondmaskers
  • Voegmaterialen om boorgaten weer af te dichten

De kosten van een spouwmuurisolatie

De kosten van het isoleren van een spouwmuur zijn afhankelijk van hoe groot de spouw is, hoeveel spouwmuren je hebt en hoe lang je met het isoleren bezig bent. Isolatiemateriaal kost al snel tussen de € 25,- en € 30,- de vierkante meter terwijl het huren van apparaten een slordige € 140,- per dag is. Maak dus een goede planning als je het zelf wilt doen en reken uit hoeveel je kwijt bent. Leg deze rekensom naast de offertes van specialisten neer en maak dan een weloverwogen beslissing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.