isoleren met xps polystyreen

Isoleren met XPS of geëxtrudeerd polystyreen

Oorsprong

XPS is een kunststof materiaal dat uit styreen (een restproduct van aardolie) wordt geproduceerd. XPS wordt door een sproeikop met drijfgas geplastificeerd. Dit isolatiemateriaal heeft een gesloten, celstructuur, een hoge druksterkte, een goede isolatiewaarde, en het neemt praktisch geen water op. Het wordt in verschillende kleuren en typen aangeboden.

Uitvoeringen

Meestal worden de platen geleverd met een tand en groef verbinding voor de goede aansluiting van de isolatie. Het plaatoppervlak bestaat uit een gladde, gesloten waterafstotende schuimhuid.

Toepassingen

Wordt gebruikt als thermische isolatie van de spouwmuur, kelderwanden, vloer, sarkingdak. Wordt bovendien voornamelijk gebruikt voor de creatie van het omgekeerde dak waar de isolatie bedekt wordt met een laag grind. Mag niet gebruikt worden voor het warme plat dak gezien de platen vervormen bij een temperatuur > 80°.

Gezondheids- en milieueigenschappen

Niet-milieuvriendelijke toepassing gezien de aard van de basisgrondstof en de benodigde chemische stoffen tijdens het productieproces. Wel zijn deze platen vrij licht wat hun verwerking vergemakkelijkt. XPS is echter brandbaar en mag niet worden blootgesteld aan een open vuur of brandhaard. Als het product brandt komt er veel rook vrij.

Isolatie-eigenschappen

    • Lambda waarde: 0.032 – 0.035 W/mK
    • Warmteopslagcapaciteit c: 1.500 J/kgK
    • Volumemassa: 15 – 30 kg/m³
    • Diffusieweerstand: 150 – 300
    • Brandklasse: E

Merken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.