Kenmerken Isolatiematerialen

Vooraleer we de isolatiesoorten kunnen beoordelen moeten we hun technische kenmerken kunnen vergelijken. Om dat te doen kijken we voornamelijk naar:

  • Lamda waarde (λ): warmtegeleidingscoefficient
  • Brandklasse volgens Europese Norm EN 13501-1
  • Drukvastheid of begaanbaarheidsklasse
  • Warmte-opslagcapaciteit c
  • Waterdamp diffusiecoefficient μ

Kenmerken IsolatiematerialenDe λ waarde van het materiaal

Op de webpagina over bouwfysica vindt U meer details over de warmtegeleidingscoefficient.

Kort samengevat komt het erop neer: hoe kleiner de λ hoe beter isolerend vermogen. Hieronder een tabel die aangeeft hoeveel cm van een ander materiaal je nodig hebt om dezelfde isolerende waarde te krijgen dan 5 cm minerale wol en je ziet dat je bv 250 cm beton nodig hebt.

 

De brandklasse van het materiaal

Materialen worden ingedeeld in brandklasse A1 (niet brandbaar), A2 (praktisch niet brandbaar), B (heel moeilijk brandbaar), C (brandbaar), D (goed brandbaar) en E (zeer brandbaar). Verder indexeren we ook rookontwikkeling als S1 (geringe rookproductie), S2 (gemiddeld) en S3 (groot). Druppelvorming wordt ingedeeld in d1 (geen productie van brandende delen), d2 (delen branden < 10sec) en d3 (delen branden > 10sec).

Drukvastheid

Wordt onderverdeeld in begaanbaarheidsklassen A tot E volgens de Europese norm EN-826. Deze is vooral van belang bij het isoleren van platte daken en zoldervloeren.

deskundig isoleren huisWarmteopslagcapaciteit

Met deze indicator, die uitgedrukt wordt J/kgK, geeft aan hoe inert een materiaal is. Met andere woorden: de capaciteit van het materiaal om warmte op te slaan en vertraagd weer af te geven. Hoe groter c, hoe langer het isolatiemateriaal de warmte kan vasthouden in de zomer, en hoe koeler de ruimtes zullen zijn. En dus hoe hoger het zomercomfort.

Waterdamp diffusiecoefficient μ

Het diffusieweerstandsgetal μ (mu) duidt de dampdoorlatendheid van een materiaal aan. Het ademend vermogen dus. Het geeft aan hoeveel maal moeilijker de waterdamp doorheen het betreffende materiaal gaat dan door de lucht. Bij de ecologische constructie van een hellend dak gaan we dus zorgen dat onder de pannen een dampopen maar winddicht materiaal zit, zoals bv. houtvezelplaten, dan een ecologisch isolatiemateriaal en dan aan de binnenzijde van de woning een damprem.