Isoleren met papiervlokken of cellulose

Isoleren met papiervlokken of cellulose

Oorsprong

Hoewel elk plantaardig materiaal bestaat uit cellulose, wordt de term ‘cellulose-isolatie’ vaak gebruikt voor isolatiemateriaal dat gewonnen wordt uit gerecycleerd papier. Celluloseplaten worden
gebonden met lignine en hars die uit de productie zelf komt. Borax en boorzouten worden toegevoegd om het isolatiemateriaal brand- en schimmelwerend te maken.

Soms worden hiervoor ook andere vrij onschuldige stoffen gebruikt.

Uitvoeringen

Het losse materiaal wordt met behulp van inblaasmachines in de te isoleren compartimenten geblazen. Dit gebeurt door professionele bedrijven. Door toevoeging van een klein beetje water wordt de cellulose wat plakkerig en kan het ook tegen verticale halfopen wanden worden gespoten. Celluloseplaten kunnen ook door de doe-het-zelvers worden verwerkt.

Toepassingen papiervlokken en cellulose-isolatie

Isolatie voor muren, daken, vloeren. Isoleren met cellulose leent zich goed voor renovatie omdat u ook onregelmatig gevormde en slecht toegankelijke ruimten kunt vullen. Niet te gebruiken in natte bouwdelen zoals gesloten spouwmuren.

Gezondheids- en milieueigenschappen

Zeer hoge warmteopslagcapaciteit: dit zorgt voor een aangenaam zomerklimaat in de woning en een goede isolatie in de winter. Verder is het ook vochtregulerend: kan tot 20% van zijn massa opnemen zonder isolerende capaciteit te verliezen. Damp-open aan te brengen met aan de warme zijde een dampremmer.

Isolatie-eigenschappen papiervlokken

  • Lambda waarde: 0.038 – 0.042W/mK
  • Warmteopslagcapaciteit c: 1.600 – 2.100 J/kgK
  • Volumemassa: 30 – 60 kg/m³
  • Diffusieweerstand: 1 – 2
  • Brandklasse: B2

Merken isoleren met papiervlokken of cellulose

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.