Isoleren met EPS of geëxpandeerd polystyreen

Isoleren met EPS of geëxpandeerd polystyreen

Oorsprong

EPS is een kunststof materiaal dat uit styreen (een restproduct van aardolie) wordt geproduceerd. EPS ontstaat door schuimvorming met pentaan en waterdamp. EPS is ook gekend onder de benaming piepschuim of isomo.

Uitvoeringen

Meestal worden de platen geleverd met een tand en groef verbinding voor de goede aansluiting van de isolatie. Het plaatoppervlak kan ook afgewerkt zijn met een bitumineuze laag voor plat dak isolatie of als sandwichpaneel in de sarkingdak constructie. Verder wordt dit materiaal ook veelvuldig gebruikt om spouwmuren na te isoleren door inspuiting van de bolletjes.

piepschuim EPS isolatieToepassingen geëxpandeerd polystyreen

Wordt gebruikt als thermische na-isolatie van het hellend dak, isolatie voor de vloer, sarkingdak of als isolatie voor het warme beloopbare plat dak. Ook veelvuldig gebruikt als funderingsbekisting waarbij het beton volledig binnen de EPS isolatie wordt gegoten.

Ook prefab daksystemen worden met dit materiaal geleverd. We kennen piepschuim allemaal en hebben het allemaal wel al eens gebruikt gezien.

Gezondheids- en milieueigenschappen EPS

Niet echt de meest milieuvriendelijke toepassing gezien de aard van de basisgrondstof en de benodigde chemische stoffen tijdens het productieproces. Wel zijn deze platen zeer licht wat hun verwerking vergemakkelijkt. EPS is volledig recycleerbaar. Als het product in aanraking komt met vuur druppelt het weg wat vrij gevaarlijk is.

Isolatie-eigenschappen EPS isolatie

  • Lambda waarde: 0.030 – 0.040 W/mK
  • Warmteopslagcapaciteit c: 1.500 J/kgK
  • Volumemassa: 15 – 35 kg/m³
  • Diffusieweerstand: 20 – 100
  • Brandklasse: B s1 d0

Merken en richtprijzen EPS

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.