Voordelen isoleren met strobalen
Strobalen zijn een restproduct uit de landbouw. Het is daarom ruim voor handen en goedkoop. De verwerking tot wanden is eenvoudig en veilig. Strobalenbouw is hierdoor zeer geschikt voor zelfbouw. Het materiaal is licht in gewicht (17-19kg per baal). Afhankelijk van het ontwerp is het mogelijk snel te bouwen. De aard van de afwerking en detaillering bepalen de benodigde hoeveelheid arbeid en daarmee in grote mate de kosten. De warmte-isolatie is uitstekend (Rc>6m²K/W) bij een baal van 46 cm dikte. De akoestische eigenschappen zijn goed. De bepleisterde strobalen zijn uitstekend brandwerend. Tijdens de bouw moet er echter wel voorzichtig worden omgegaan met open vuur. Bij sloop komen geen schadelijke stoffen vrij en blijven er alleen makkelijk te verwerken of herbruikbare grondstoffen over.
De nadelen van het materiaal:
Tijdens de verwerking is het materiaal gevoelig voor regen en vuur. Vochtig of nat geregende strobalen mogen niet worden verwerkt, met ons klimaat is dat beslist een uitdaging. Bij de detaillering dient men iedere mogelijkheid tot vochtophoping uit te sluiten. Daarom wordt voor ons klimaat aanbevolen om een al of niet tijdelijk dak te maken alvorens met de opbouw van de muren wordt begonnen. De dikte van de uiteindelijke wand, ca. 55 cm, wordt soms als een nadeel ervaren.
Beschrijving van de strobaal:
Afmeting: breedte x hoogte x lengte: 460 x 350 x 920 mm, vaste persing, gewicht per baal ca. 17 kg, droog stro van goede kwaliteit, lange halmen (tarwe, rogge).
Beschrijving van de constructie voor stro-isolatie:
Strobalen worden geplaatst op een waterafvoerende onderconstructie, beschermd tegen optrekkend vocht. Om condensatie in de onderste strobaal te voorkomen mogen de strobalen nooit direct op een koude of slecht isolerende ondergrond worden geplaatst. Koudebruggen waardoor condensatie kan ontstaan moeten worden vermeden. Tijdens de bouw wordt het onderlinge verband van de strobalen muren met stalen of bamboe pennen tot stand gebracht. Spanbanden worden vanaf ankerpunten in de fundering over de strobalen muren over de muurplaten boven op de balen gespannen.
Afhankelijk van het toegepaste systeem en sterkte-eisen zijn ongeveer 2 spanbanden per meter nodig. De combinatie van spanbanden, pennen, strobalen en stuclagen aan binnen en buitenzijde zorgen voor een verrassend sterk geheel. Strobalen muren blijken, mits een aantal stabiliteitsverbanden worden aangebracht, zelfs uitstekend te voldoen in aarbeving gevoelige gebieden. Voor de houten hulpconstructies zoals lateien en muurplaten worden houten balken of triplex doosconstructies gebruikt. Staalgaas, liefst roestvast, rondom strobalen op plekken waar versterking noodzakelijk is, voor versterking van pleisterlagen en tegen aantasting door knaagdieren tot ca. 300 mm boven het maaiveld.
Afwerking:
In Amerika en Canada wordt veel gewerkt met cementpleisters. In Nederland (in navolging van Franse strobouwhuizen) wordt gewerkt met leemstuc aan de binnenzijde en kalkpleister (traskalk, schelpkalk) aan de buitenzijde. Naast de goede isolatie wordt het leefklimaat in de woning gunstig beinvloed door de vochtregulerende en dampdoorlatende eigenschappen van de wandafwerking. Bij een andere afwerking (voorzetwanden van hout of steen) altijd minimaal één pleisterlaag aanbrengen als bescherming tegen intrekkend vocht, aantasting door insecten, en als brandpreventie.