Isoleren met strobalen

Isoleren met strobalen

Voordelen isoleren met strobalen

Strobalen zijn een restproduct uit de landbouw. Het is daarom ruim voor handen en goedkoop. De verwerking tot wanden is eenvoudig en veilig. Strobalenbouw is hierdoor zeer geschikt voor zelfbouw. Het materiaal is licht in gewicht (17-19kg per baal). Afhankelijk van het ontwerp is het mogelijk snel te bouwen. De aard van de afwerking en detaillering bepalen de benodigde hoeveelheid arbeid en daarmee in grote mate de kosten. De warmte-isolatie is uitstekend (Rc>6m²K/W) bij een baal van 46 cm dikte. De akoestische eigenschappen zijn goed. De bepleisterde strobalen zijn uitstekend brandwerend. Tijdens de bouw moet er echter wel voorzichtig worden omgegaan met open vuur. Bij sloop komen geen schadelijke stoffen vrij en blijven er alleen makkelijk te verwerken of herbruikbare grondstoffen over.

De nadelen van het materiaal:

Tijdens de verwerking is het materiaal gevoelig voor regen en vuur. Vochtig of nat geregende strobalen mogen niet worden verwerkt, met ons klimaat is dat beslist een uitdaging. Bij de detaillering dient men iedere mogelijkheid tot vochtophoping uit te sluiten. Daarom wordt voor ons klimaat aanbevolen om een al of niet tijdelijk dak te maken alvorens met de opbouw van de muren wordt begonnen. De dikte van de uiteindelijke wand, ca. 55 cm, wordt soms als een nadeel ervaren.

Beschrijving van de strobaal:

Afmeting: breedte x hoogte x lengte: 460 x 350 x 920 mm, vaste persing, gewicht per baal ca. 17 kg, droog stro van goede kwaliteit, lange halmen (tarwe, rogge).

Beschrijving van de constructie voor stro-isolatie:

Strobalen worden geplaatst op een waterafvoerende onderconstructie, beschermd tegen optrekkend vocht. Om condensatie in de onderste strobaal te voorkomen mogen de strobalen nooit direct op een koude of slecht isolerende ondergrond worden geplaatst. Koudebruggen waardoor condensatie kan ontstaan moeten worden vermeden. Tijdens de bouw wordt het onderlinge verband van de strobalen muren met stalen of bamboe pennen tot stand gebracht. Spanbanden worden vanaf ankerpunten in de fundering over de strobalen muren over de muurplaten boven op de balen gespannen.

Afhankelijk van het toegepaste systeem en sterkte-eisen zijn ongeveer 2 spanbanden per meter nodig. De combinatie van spanbanden, pennen, strobalen en stuclagen aan binnen en buitenzijde zorgen voor een verrassend sterk geheel. Strobalen muren blijken, mits een aantal stabiliteitsverbanden worden aangebracht, zelfs uitstekend te voldoen in aarbeving gevoelige gebieden. Voor de houten hulpconstructies zoals lateien en muurplaten worden houten balken of triplex doosconstructies gebruikt. Staalgaas, liefst roestvast, rondom strobalen op plekken waar versterking noodzakelijk is, voor versterking van pleisterlagen en tegen aantasting door knaagdieren tot ca. 300 mm boven het maaiveld.

Afwerking:

In Amerika en Canada wordt veel gewerkt met cementpleisters. In Nederland (in navolging van Franse strobouwhuizen) wordt gewerkt met leemstuc aan de binnenzijde en kalkpleister (traskalk, schelpkalk) aan de buitenzijde. Naast de goede isolatie wordt het leefklimaat in de woning gunstig beinvloed door de vochtregulerende en dampdoorlatende eigenschappen van de wandafwerking. Bij een andere afwerking (voorzetwanden van hout of steen) altijd minimaal één pleisterlaag aanbrengen als bescherming tegen intrekkend vocht, aantasting door insecten, en als brandpreventie.

Voordelen en nadelen van isoleren met stro

Isoleren met stro, een methode die steeds meer populariteit wint, kan een interessante optie zijn om je huis energie-efficiënter te maken. In dit artikel gaan we dieper in op de voordelen en nadelen van deze unieke isolatietechniek. Voordat we verder gaan, laten we eens kijken naar wat isoleren met stro eigenlijk inhoudt.

Wat is isoleren met stro?

Isoleren met stro is een duurzame en milieuvriendelijke manier om je huis te isoleren. Hierbij wordt gebruik gemaakt van samengeperst stro, een natuurlijk materiaal dat gewonnen wordt uit de resten van graangewassen. Het stro wordt verwerkt tot strobalen en vervolgens gebruikt als isolatiemateriaal in wanden en daken.

De voordelen van isoleren met stro

 1. Milieuvriendelijk: Een van de meest aansprekende voordelen van isoleren met stro is dat het een milieuvriendelijke keuze is. Stro is een hernieuwbare grondstof en heeft een minimale impact op het milieu tijdens de productie en verwerking. Bovendien helpt het gebruik van stro als isolatiemateriaal bij het verminderen van de CO2-uitstoot.
 2. Uitstekende isolatiewaarde: Stro heeft van nature een hoge isolatiewaarde, waardoor het een goede warmte- en geluidsisolator is. Het helpt de temperatuur in je huis te reguleren, waardoor je minder afhankelijk bent van verwarmings- en koelsystemen, wat op zijn beurt kan leiden tot energiebesparingen.
 3. Ademend en vochtregulerend: Stro heeft een ademende eigenschap, waardoor vocht kan worden opgenomen en afgevoerd. Hierdoor wordt de kans op schimmelvorming in je woning verminderd en wordt een gezonder binnenklimaat bevorderd.
 4. Zelf te installeren: Isoleren met stro is relatief eenvoudig en kan zelf worden uitgevoerd, wat de kosten van professionele installatie kan besparen. Het is een geschikte optie voor handige doe-het-zelvers die graag een groen project willen uitvoeren.

De nadelen van isoleren met stro

 1. Ruimteverlies: Strobalen kunnen aanzienlijke ruimte in beslag nemen, wat resulteert in verlies van bruikbare vloeroppervlakte in je huis. Als je een relatief klein huis hebt, kan dit een belangrijk nadeel zijn.
 2. Brandbaarheid: Hoewel stro is behandeld om het brandvertragend te maken, blijft het materiaal brandbaarder dan traditionele isolatiematerialen. Het is essentieel om extra maatregelen te nemen voor brandveiligheid.
 3. Ongedierte en schimmel: Als het isoleren met stro niet correct wordt uitgevoerd, kan het leiden tot problemen met ongedierte, zoals muizen, en schimmelgroei. Een goede constructie en afwerking zijn cruciaal om deze problemen te voorkomen.
 4. Kosten: Hoewel isoleren met stro op de lange termijn kostenbesparend kan zijn vanwege de energie-efficiëntie, kunnen de initiële kosten hoger zijn dan bij traditionele isolatiematerialen.

Isoleren met stro versus andere isolatiematerialen

Nu je op de hoogte bent van de voordelen en nadelen van isoleren met stro, vraag je je misschien af hoe het zich verhoudt tot andere veelgebruikte isolatiematerialen, zoals glaswol, steenwol en cellulose.

 • Isoleren met stro versus glaswol: Glaswol is een populair isolatiemateriaal vanwege de goede isolatiewaarde en lage kosten. Echter, stro heeft een vergelijkbare isolatiewaarde en is milieuvriendelijker, waardoor het een interessant alternatief kan zijn.
 • Isoleren met stro versus steenwol: Steenwol heeft uitstekende brandwerende eigenschappen, maar het kan een oncomfortabel gevoel geven tijdens de installatie vanwege de vezels. Strobalen zijn daarentegen eenvoudiger en veiliger te installeren.
 • Isoleren met stro versus cellulose: Cellulose wordt vaak gebruikt als isolatiemateriaal vanwege de goede vochtregulerende eigenschappen. Stro heeft vergelijkbare vochtregulerende eigenschappen, maar het kan beter presteren in situaties met hogere vochtigheidsniveaus.

Hoe kun je stro-isolatie het beste toepassen?

Als je hebt besloten om te isoleren met stro, zijn hier enkele tips om het proces succesvol te laten verlopen:

 1. Kies voor kwaliteit: Zorg ervoor dat je kwalitatief hoogwaardige strobalen aanschaft die goed zijn samengeperst en vrij zijn van schimmel en ongedierte.
 2. Laat je adviseren: Als je geen ervaring hebt met isoleren met stro, vraag dan advies aan ervaren professionals. Een goede planning en uitvoering zijn essentieel voor een optimaal resultaat.
 3. Zorg voor goede ventilatie: Omdat stro ademend is, moet je zorgen voor voldoende ventilatie om vochtproblemen te voorkomen.
 4. Brandveiligheid: Neem extra maatregelen voor brandveiligheid, zoals het toepassen van een brandvertragende coating op de strobalen.
 5. Controleer de lokale bouwvoorschriften: Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de lokale bouwvoorschriften en vergunningen met betrekking tot isoleren met stro.

Isoleren met stro kan een duurzame en energie-efficiënte optie zijn om je huis te isoleren. Het heeft vele voordelen, zoals milieuvriendelijkheid, goede isolatiewaarde en vochtregulerende eigenschappen. Toch zijn er ook enkele nadelen, zoals ruimteverlies en brandbaarheid, waarmee rekening moet worden gehouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.