isoleren met kurk

Isoleren met kurk

Oorsprong kurkisolatie

De geëxpandeerde kurkplaten worden vervaardigd uit vermalen, blanke kurkkorrels. Blanke kurkkorrels zijn een 100% natuurlijk product afkomstig van de schors van de kurkeik. Het ontschorsen van de kurkeik gebeurt om de 9 jaar tot de boom ongeveer 150 jaar oud is en heeft geen nadelige gevolgen voor de boom. Grootste land van productie is Portugal.

Door middel van verwarming wordt kurk geëxpandeerd waardoor het in zijn eigen harsen wordt gebonden. Aan het materiaal worden geen stoffen toegevoegd waardoor het tijdens de grondstofwinning, productie en gebruik ook geen gevaarlijke stoffen afgeeft.

Uitvoeringen

Kurk kan worden gebruikt in dakconstructies en vloerafwerkingen en is verkrijgbaar in platen of kan gestort worden in de vorm van losse korrels.

Toepassingen kurk als isolatie

De vaste platen kunnen gebruikt worden als spouw- of dakisolatie en de kurkkorrels voor het opvullen tussen roostering plafond/vloer.

Gezondheids- en milieueigenschappen

Ongevoelig voor vocht, schokwerend en geluiddempend materiaal. Bovendien wordt geen enkel ander materiaal toegevoegd tijdens de productie. Van nature uit niet aangetast door muizen of termieten. Kurk heeft een zeer gunstige verouderingscoëfficiënt. D.w.z. dat de isolatie-waarde van kurk nauwelijks afneemt in de tijd.

Isolatie-eigenschappen kurk

  • Lambda waarde: 0.038 – 0.040 W/mK
  • Warmteopslagcapaciteit c: 1.670 J/kgK
  • Volumemassa: 110 – 180 kg/m³
  • Diffusieweerstand: 25 – 30
  • Brandklasse: B2
  • Vormvastheid afhankelijk van de soort

Merken en richtprijzen isoleren met kurk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.