Ecologisch isoleren is “in”. Niet alleen omdat isolatie uit natuurlijke of hernieuwbare materialen goed isoleert, maar ook omdat deze materialen herbruikbaar of composteerbaar zijn, bovendien tijdens de productie weinig energie vereist is, en in de meeste gevallen bijna onbeperkt voorradig wat niet kan gezegd worden van kunststof materialen waar de basisgrondstof aardolie of -gas is, of bij de anorganische materialen die een hoge energieconsumptie hebben bij de productie.
Een andere belangrijke kwaliteit van natuurlijke materialen is dat bij vochtopname door het materiaal de isolerende waarde nagenoeg dezelfde blijft. En als extra troef wordt over het algemeen werken met deze materialen als prettig ervaren omdat de materialen niet prikken en geen irritaties aan ogen en huid veroorzaken.
Verder zal het zomercomfort bij natuurlijke materialen aanzienlijk hoger liggen dan bij anorganische materialen wat zich vertaalt in een betere bescherming tegen oververhitting en dus geen nood aan die energieslurpende airco (al zijn er ook zuinigere opties). Ecologische materialen zullen de warmte opslaan en vertraagd weer afgeven. Synthetische materialen scoren bijna even goed qua zomercomfort, maar zijn dan weer onderhevig aan het ‘bunkereffect’. Deze materialen leggen een wind- en dampdicht scherm rond de binnenzijde van de woning en wanneer geen goede ventilatie aanwezig is zullen deze een benauwend en verstikkend binnenklimaat creëren terwijl bio-ecologich bouwen uitgaat van een dampopen constructie waar het in de woning geproduceerde vocht op een optimale manier afgevoerd of verwerkt wordt door het principe van ademende muren waardoor het gebouw zich niet gaat gedragen als een plastic zak.
Welk materiaal wanneer toegepast moet worden hangt af van de specifieke bouwsituatie. Over het algemeen kan gesteld worden dat de ecologische materialen vooral toegepast gaan worden bij het isoleren van hellende daken omwille van hun uitstekende prestaties op het gebied van warmtebuffering. Verder kunnen de meeste van deze materialen ook gebruikt worden bij het na-isoleren van de buitenmuren langs de binnenzijde. Hun vochtregulerend karakter zal in deze toepassing de risico’s op koudebruggen aanzienlijk verminderen.