Isoleren van de spouwmuur
Een spouwmuur is opgebouwd uit een binnenspouwblad, isolatie, een luchtspouw en het buitenspouwblad. Het binnenspouwblad is een dragende muur. Op deze muur rusten de vloeren en het dak. Het buitenspouwblad fungeert als regenscherm. Wanneer de regen tegen de gevel slaat, dringt er water door het buitenspouwblad dat langs de achterzijde van het buitenspouwblad naar beneden loopt. De luchtspouw zorgt ervoor dat er geen contact is tussen het water en de isolatie op het binnenspouwblad.
Na-isoleren van een spouwmuur door inspuiting kan alleen maar in propere en brede spouwen en moet gebeuren door gespecialiseerde firma’s. Het isolatiemateriaal moet een hoge waterdampdiffusie waarde hebben om te vermijden dat water van buiten naar binnen doorsijpelt.
Te volgen regels voor het correct opbouwen van de spouwmuur
1. Metsel eerst het binnenspouwblad. Isoleer vervolgens zeer nauwkeurig. En metsel tenslotte het buitenspouwblad. Door deze volgorde te respecteren heb je controle op de goede uitvoering van de isolatie. Let erop dat de isolatiepanelen onderling goed aansluiten.
2. Indien u een isolatielaag van 10 cm of meer aanbrengt, plaats deze bij voorkeur in twee lagen van 5 cm of meer en zodaning dat de naden geschrankt zitten. In geval van onnauwkeurigheden zal er minder warmteverlies zijn via de naden.
3. Verwijder zoveel mogelijk de mortelresten uit de luchtspouw om te voorkomen dat het isolatiemateriaal nat wordt door vochtbruggen.
4. Gebruik stijve of halfstijve isolatieplaten om te voorkomen dat het isolatiemateriaal in elkaar zakt en contact maakt met het natte buitenspouwblad.
5. Plaats de isolatieplaten goed sluitend tegen de muur en hecht ze stevig vast met een klemplaatje.
6. Richt de spouwankers of het klemplaatje zodat het druipprofiel naar beneden wijst. Zoniet loopt het water naar de isolatie toe.
7. Breng waterkeringen aan overal waar de muur wordt onderbroken en breng in het buitenspouwblad stootvoegen aan zodat het spouwwater weg kan.
8. Laat de isolatie goed aansluiten met het schrijnwerk zodat de continuïteit van de isolatie verzekerd blijft. En verzorg de uitvoering van deze aansluiting.
9. Plaats waterkerende lagen onder de deur- en vensterdorpels. Breng isolatiemateriaal aan tussen de dorpel en het binnenspouwblad zodat de isolatie kan aansluiten met het schrijnwerk en de continuïteit van de isolatie verzekerd blijft.
Muur isoleren langs buiten
Indien je de muur niet meer kan isoleren in de spouw (bv. bij een volle muur of een weinig geïsoleerde spouwmuur) kan je ook kiezen voor isolatie langs de buitenzijde. Sinds kort is hier geen bouwvergunning meer voor nodig indien je bepaalde regels respecteert (contacteer je gemeente). Deze manier is ideaal voor het wegwerken van koudebruggen zodat er geen interne condensatie optreedt. En de buitenafwerking kan gebeuren met vele soorten materialen: een pleisterlaag, hout, leien…
De afwerking dient met oog voor detail te gebeuren: zo moet de isolatie en pleistering minstens 30 cm onder het maaiveld liggen. De combinatie platen-pleister dient volgens de voorschriften van de producent te gebeuren.
Let wel…dit is niet goedkoop omwille van de buitenafwerking.
Muur isoleren langs binnen
Dit lijkt een goedkopere en makkelijkere (geen bouwvergunning nodig) oplossing, maar er zijn veel nadelen aan verbonden en is best te vermijden:
- Het kan leiden tot condensatievorming tussen de isolatielaag en de muur met vochtproblemen als gevolg.
- De muur warmt niet mee op waardoor de vorst een grotere impact heeft op de muur en de ingewerkte leidingen
- Je riskeert regendoorslag.
- Dit systeem biedt geen oplossing voor koudebruggen. De kans op oppervlaktecondensatie blijft dus bestaan.
- De woning verliest ook aan thermische massa. Een muur slaat normaal gezien gedurende de dag warmte en vocht die het weer afgeeft wanneer de temperatuur en de vochtigheidsgraad in de woning dalen. Dit bevordert een aangenaam binnenklimaat. Binnenisolatie doet dit effect teniet.
Indien evenwel een aantal strikte regels gevolgd worden kan dit wel een oplossing zijn maar besef dat je altijd minstens 7.5 cm verliest aan de binnenzijde van de woning en dat alle openingen, vensterbanken en afkastingen moeten aangepast worden.
De extra opbouw zal bestaan uit minstens 6 cm isolatie en 1.25 cm binnenafwerking (meestal gipsplaten). Steeds gebruiken we hier de zachte bio-ecologische materialen zoals vlasvezels, hennep of houtvezel vanwege hun goede vochthuishouding: deze zijn in staat vocht op te nemen in de winter en zachtjes af te geven in de zomer. Een intelligente damprem zorgt hier mee voor. Bovendien MOET vooraf berekend worden waar de buitenmuur de vloeren of plafonds raken of er hier geen mogelijkheid bestaat dat koudebruggen kunnen ontstaan. En moet er uiterst nauwkeurig gewerkt worden bij het aanbrengen van de damprem aan doorvoeren, stopcontacten e.d. zodat de luchtdichtheid behouden blijft.