PIR of Polyisocyanaat isolatieplaten

Isoleren met PIR of Polyisocyanaat isolatieplaten

Oorsprong

PIR of polyisocyanuraat is een kunststof materiaal dat uit isocyanaten onder toevoeging van katalysatoren en drijfgassen wordt geproduceerd. Er ontstaan tijdens dit proces harde schuimstoffen met gesloten cellen, die dezelfde toepassingen kennen als PUR. Bij de productie worden er schadelijke en giftige stoffen gebruikt. PIR is eigenlijk de brandtechnisch verbeterde versie van PUR (voornamelijk op gebied van rookgassen).

Uitvoeringen PIR & Polyisocyanaat isolatieplaten

Meestal worden de platen geleverd met een tand en groef verbinding voor de goede aansluiting van de isolatie. Het volstaat dan de verbindingen af te tapen om een volledig dampscherm te hebben en een volledige luchtdichtheid te krijgen. Platen zijn meestal langs beide zijden bekleed met een dampdichte laag of een bitumineuze laag afhankelijk van de toepassing. Nieuw is ook een PIR-plaat waartegen 2 cm minerale wol is aangebracht om oneffenheden op te vangen in bv. spouwmuren of kruipkelderisolatie langs de binnenzijde.

Toepassingen

Wordt gebruikt als thermische isolatie van de meeste bouwdelen van de woning: hellende daken, vloeren, spouwmuren, platte daken. Voornamelijk daar waar weinig plaats is en toch een hoge warmteweerstand moet gecreëerd worden zijn deze platen nuttig.

Gezondheids- en milieueigenschappen

Niet milieuvriendelijke toepassing gezien de aard van de basisgrondstof en de benodigde chemische stoffen tijdens het productieproces. Wel zijn deze platen vrij licht wat hun verwerking vergemakkelijkt. Momenteel zijn de nieuwe platen niet meer verwerkt met CFK’s maar met de schonere versie HFK.

Isolatie-eigenschappen PIR/Polyisocyanaat isolatieplaten

  • Lambda waarde: 0.023 – 0.026 W/mK
  • Warmteopslagcapaciteit c: 1.200 J/kgK
  • Volumamassa: 30 kg/m³
  • Diffusieweerstand: 60 – 80
  • Brandklasse: B, S2, d0

Merken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.