Isoleren met PUR of polyurethaan

Isoleren met PUR of polyurethaan

Oorsprong

PUR of polyurethaan is een kunststof materiaal dat uit isocyanaten onder toevoeging van katalysatoren en drijfgassen wordt geproduceerd. Er ontstaan tijdens dit proces harde schuimstoffen met gesloten cellen. Bij de productie worden er schadelijke en giftige stoffen gebruikt. PUR bestaat als sinds 1937, maar wordt pas decennia later als isolatiemateriaal toegepast.

Uitvoeringen PUR

Net zoals PIR kan het in platen aangeleverd worden. Momenteel echter verkiezen de meeste bouwers PIR wegens de brandtechnische verbetering. PUR wordt nog wel gebruikt in het zogenaamde sandwich dak.

De meest gebruikte toepassing van PUR is in de schuimende vorm waar ofwel vloeren opgespoten worden tot vloerisolatie of navulling van de spouwmuur (let wel: de lambda van deze gespoten materialen is heel wat lager dan van de plaatvorm).

Toepassingen polyurethaanisolatie

Wordt gebruikt als thermische isolatie van het navullen van spouwmuren of het in spuitbare vorm (en dus perfect aaneengesloten) isoleren van de vloer. Ook wordt de PUR schuim gebruikt als spuitbus om kieren en openingen af te dichten bij het gebruik van andere materialen.

Gezondheids- en milieueigenschappen PUR & polyurethaan

Niet milieuvriendelijke toepassing gezien de aard van de basisgrondstof en de benodigde chemische stoffen tijdens het productieproces. Wel zijn deze platen vrij licht wat hun verwerking vergemakkelijkt. Momenteel zijn de nieuwe platen niet meer verwerkt met CFK’s maar met de schonere versie HFK.

PUR is in principe brandwerend, maar niet brandvast. Dit houdt in dat het bij aanwezigheid van voldoende zuurstof en warmte na verloop van tijd vlam kan vatten. Bij het branden van PUR komt er een dikke en giftige rook vrij.

Isolatie-eigenschappen PUR isolatie

  • Lambda waarde: 0.023 – 0.028 W/mK
  • Warmteopslagcapaciteit c: 1.200 J/kgK
  • Volumemassa: 33 kg/m³
  • Diffusieweerstand: 60 – 80
  • Brandklasse: B, S2, d0

Merken PUR/polyurethaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.