Soorten spouwmuurisolatie op een rij

Soorten spouwmuurisolatie op een rij

Het is belangrijk om de spouwmuren van jouw woning te isoleren. Een slecht geïsoleerde spouwmuur zorgt er namelijk voor dat warmte kan ontsnappen en dat het risico op vochtplekken en schimmels groter is. Omdat de warmte kan ontsnappen moet je ook meer stoken en maak je dus meer kosten. Terwijl het ook een stuk minder milieuvriendelijk is. Genoeg redenen dus om met spouwmuurisolatie aan de slag te gaan, maar uit welke materialen kun je kiezen? Wij hebben de verschillende soorten spouwmuurisolatie op een rij gezet.

Waarom zijn er verschillende soorten isolatiematerialen?

Voordat we dieper inzoomen op de verschillende soorten isolatiematerialen die er zijn is het goed om te weten waarom er zoveel verschillende soorten zijn. De isolatiematerialen hebben allemaal hun eigen kenmerken, voor- en nadelen. De keuze is afhankelijk van wat je wilt bereiken, hoe groot de spouw is en uiteraard welk budget je te besteden hebt. Het is verstandig om ook jezelf in te lezen of om advies in te winnen voordat je isolatiemateriaal bestelt. Een specialist of expert kan immers veel beter vertellen welk materiaal in jouw situatie de beste keuze is.

Zelf isoleren of laten isoleren?

Een belangrijke vraag om als eerste te beantwoorden is of je zelf de spouwmuur gaat isoleren of dat je het laat doen. Wees jezelf ervan bewust dat het isoleren van een spouwmuur specialistisch werk is. Dus als je hier geen kaas van hebt gegeten is het in ieder geval slim om het werk te laten doen. Ben je wel handig, maar je hebt de juiste apparatuur niet? Dan maak je vaak kosten voor het huren van machines, zoals een blaasmachine, endoscoop en/of een spouwkijker. Daarnaast heb je ook geen garantie op de isolatie wanneer je het zelf doet. Dat heb je wel als je een specialist inschakelt.

Welke keuze heb je in spouwmuurisolatie?

In de basis zijn er drie isolatiematerialen die het vaakst worden gekozen voor het isoleren van een spouwmuur. Glaswol, EPS-parels en PUR zijn de meest gebruikte materialen en ieder materiaal heeft zo z’n voor- en nadelen. De prijzen tussen deze materialen lopen ook uiteen. Laten we deze stuk voor stuk eens behandelen.

spouwmuurisolatie glaswolGlaswol

Glaswol wordt relatief vaak gekozen voor het isoleren van een spouwmuur, maar het materiaal is alleen geschikt wanneer er voldoende ruimte tussen de buiten- en binnenmuur aanwezig is.

Glaswol wordt van gerecycled glas gemaakt en is dus een duurzaam materiaal. Dat ook nog eens veilig is, omdat het brandwerend en brandvast materiaal is. Daarnaast is een groot voordeel dat glaswol niet alleen een thermische, maar ook een akoestische isolatie is.

Een nadeel is dat de spouwruimte minimaal 50 mm moet zijn.

EPS-parels

EPS-parels worden ook wel eens Polystyreen parels genoemd en dit zijn feitelijk bolletjes van piepschuim. Er zijn zowel witte als zwarte parels verkrijgbaar en de zwarte parels hebben veruit de beste thermische isolatie.

Het materiaal is duurzaam, omdat het te recyclen is en het grootste voordeel is dat ook kleinere ruimtes in de spouwmuur met EPS-parels gevuld kunnen worden. Een nadeel is dat EPS-parels iets duurder zijn dan glaswol en dat deze minder geschikt zijn om kieren en naden goed af te dichten.

PUR

PUR is een materiaal dat veel wordt gebruikt en isoleert in vergelijking met glaswol en EPS-parels het beste terwijl PUR ook relatief duur is. Het is wel een perfect materiaal om naden en kieren goed af te dichten. Daar schiet een materiaal zoals EPS-parels in tekort.

De nadelen zijn dat PUR niet recyclebaar is en dat er een vieze geur ontstaat wanneer PUR is aangebracht. Deze geur verdwijnt meestal binnen een aantal dagen wanneer je de woning goed ventileert.

Hoeveel kost het isoleren van een spouwmuur?

De kosten van het isoleren van een spouwmuur lopen nogal uiteen en dat heeft met verschillende factoren te maken. Laten we alles eens op een rijtje zetten. Ervan uitgaande dat je zelf gaat isoleren.

  • Huur van machines en apparaten die je nodig hebt
  • Beschermende kleding, handschoenen, mondmasker
  • Isolatiemateriaal naar keuze
  • Voegmengsel voor het dichten van boorgaten

Omdat je hier enorm veel keuzes in kunt maken is het lastig om er een prijskaartje aan te hangen. Maar we kunnen dat wel bij de verschillende materiaalsoorten;

Glaswol € 15 tot € 20 per vierkante meter
EPS-parels € 20 tot € 25 per vierkante meter
PUR € 25 tot € 30 per vierkante meter

De truc!

Nu hebben we nog een mooie tip voor je, want de truc is om goed uit te rekenen hoeveel het kost om zelf te isoleren en wat het kost als je het door een specialist laat doen. Het beste dat je kunt doen is om alle kosten inzichtelijk te maken, de tijd die je eraan moet spenderen en om verschillende offertes bij specialisten op te vragen. Dat is de enige manier om een goed beeld te krijgen en om een weloverwogen beslissing te kunnen nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.