Geregistreerd aannemer

Kenmerken isolatiematerialen

Ecologische Isolatiematerialen

* Papiervlokken

* Houtvezels

* Kurk

* Stro

 

Anorganische Isolatiematerialen

* Glaswol

* Rotswol

* Cellenglas

* Andere Materialen

 

Kunststof Isolatiematerialen

* PIR (polyisocyanuraat)

* PUR (polyurethaan)

* XPS (geextrudeerd polystyreen)

* EPS (geexpandeerd polystyreen)

* PF (phenolformaldehyde)

 

Radiatorfolie en leidingisolatie

 

 

 

 

Disclaimer

 

Isoleren met rotswol

rotswol1rotswol2rotswol3

Oorsprong

Rotswol wordt vervaardigd uit diabaas of basalt (vulkanisch gesteente). Bij 1.400° wordt de steenmassa gesmolten en vervolgens met een zogenaamde spinner weggeslingerd. Hierdoor stolt de vloeistof weer tot draden. Samen met een bindmiddel wordt dit in een verhardingsoven tot een mat gemaakt.

Uitvoeringen

De rotswol isolatie wordt geleverd in zowel dekens als platen en is eenvoudig te plaatsen door de doe-het-zelver. Sommige types van platen zijn practisch niet samendrukbaar en kunnnen gebruikt worden om platte daken te isoleren. Door de sterke vezels hebben de isolatie platen een goede stijfheid. Oneffenheden worden eenvoudig opgevangen. De platen sluiten onderling optimaal aan door de in elkaar grijpende vezels. Een aantal types is uitgevoerd met een aluminium coating die fungeert als dampscherm aan de binnenkant van de woning.

Toepassingen

Wordt gebruikt als thermische en akoustische isolatie van hellende daken, onder planken vloeren, in plafonds en binnenmuren, in de spouw en voor platte daken. Er dient over gewaakt te worden dat de isolatie niet vochtig wordt: in natte vorm is dit materiaal zeer snel zijn isolerende waarde kwijt. Rotswol is onbrandbaar.

Gezondheids- en milieueigenschappen

De minerale vezels komen vrij tijdens het plaatsen van de isolatie. Vooral tijdens het zagen of snijden ervan komen heel wat vezels vrij in de lucht. Deze vezels kunnen irritatie en ontsteking van de huid, de ogen en luchtwegen veroorzaken. Handschoenen en een stofbril en -masker zijn dus noodzakelijk. Werken in vochtige en warme omstandigheden verhoogt de irritatie zodat Uw zolder isoleren met dit materiaal in de zomer geen pretje is. Minerale vezels worden aan mekaar gebonden met kunstharsen die soms formaldehyde bevatten. Deze kunnen allergische reacties opwekken bij gevoelige personen. Gezien de mogelijke bijwerkingen van deze produkten verkiezen wij de bio-ecologische materialen waar mogelijk.

Isolatie-eigenschappen

Lambda waarde: 0.032 - 0.040 W/mK

Warmteopslagcapaciteit c: 800 J/kgK

Volumamassa: 48 kg/m³

Diffusieweerstand : 1 a 5

Brandklasse: A1, S1, d0

Merken en richtprijzen

Rockwool: www.rockwool.nl

Knauf: www.knaufinsulation.be

 

P Geens Consult bvba zal als adviesbureau U kunnen bijstaan bij Uw isolatieproject. Wij komen bij U langs, meten alles op en maken een dossier op voor Uw project. We adviseren U bij de keuze van materialen (plus alle bijkomende materialen zoals damprem, bevestigingspluggen ed) rekening houdende met de situatie ter plaatse en de subsidieregelingen. Bovendien begeleiden wij U bij de uitvoering door een stappenplan op te stellen en leveren we uitgebreide technische en practische documentatie zodat U zonder problemen dit zelf kan uitvoeren. Het adviesdossier kan vanaf 200 € exclusief BTW. Stuur ons een mail of vul het contactformulier in voor dit adviesdossier.